Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Maakunta

Laturaivoa ja rakkautta - osa 4: Reitti Lykyltä Pärnälle on legendaarinen

  • Kuvat ja teksti: Jaana Kainulainen
Anne Rissanen on tuttu näky Lykynlammen ja Pärnävaaran hiihdoladuilla. Anne Rissanen on tuttu näky Lykynlammen ja Pärnävaaran hiihdoladuilla.

Karjalainen esittelee juttusarjassa Joensuun seudun hiihtolatuja.

Latu Lykynlammen hiihtomajalta Pärnävaaran Urheilukeskukselle on ennen kaikkea legendaarinen. Se ei ole hiihtäjä eikä mikkään, joka ei pyhänä tuota väliä sivakoi. Edellä mainittu totuus on pätenyt kirjoittamattomana ja kulkenut sukupolvelta toiselle niin kauan kuin latu on ollut olemassa.

Pituudet: Edestakaisin noin 22-25 kilometriä reitinvalinnasta riippuen
Tähdet: 5/5

file2

Mainos alkaa
Mainos päättyy

file

Latu Lykynlammen ja Päränvaaran välillä on maineensa veroinen, mutta ei missään tapauksessa vaikea.

Yhdensuuntainen matka Onttolasta sijaitsevalta Lykynlammelta Liperin puolelle Pärnävaaralle on reitinvalinnasta riippuen 11–14 kilometriä. Edestakaisin mittaa tulee enimmillään 25 hiihtokilometriä.

Reitti on kohtuullisen helppo ja sopii yhtä lailla kuntoilijalle kuin aktiivihiihtäjälle. Sanonta "Matka ei tapa vaan vauhti" pätee myös tälle välille.

Sekä Lykynlammen että Pärnävaaran puolella on muutama mehevä nousu ja nassakoita laskuja. Kumpiakaan ei kannata säikähtää, sillä ladut ovat pääosin hyvin hoidettuja ja turvallisia.

Pärnävaaran puolella hiihtäjän on mahdollista hieman oikaista ja kiertää pahimmat nousut. Jos taas vaativia nousuja kaipaa tai hurjat laskut kiinnostavat, on niitä tarjolla Pärnävaaran puollella, sillä ladulta voi tehdä pistokeikan vaikka Vaivion suuntaan tai lisälenkin Jyrin puolelle.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

file3

LykyParna

27718193101554675627728421570372366n

Ja jos tuntuu, ettei 25 kilometriä riitä, voi reissun aloittaa vaikka Joensuun Linnunlahdelta ja kierrellä kaikki mahdolliset ladut Jyrin Kinttupoluilla – niin kyllä uni maistuu.

Viikonloppuisin kahden hiihtokeskuksen välillä käy kuhina ja suhina. Voisi sanoa, että väkeä on joskus jonoiksi ja tuttuja tukoiksi. Matkalla voi, saa ja kannattaa pysähtyä vaikka ihailemaan maisemia.

Pakollinen stoppi on noin puolivälissä, jossa hiihtäjän on ylitettävä Polvijärventie. Samoille seutuville sattuu reitin helpoin ja luistavin osa, joka kulkee muun muassa lentokentän ohi.

Ohi tai välistä ei kannata jättää sen kummemmin Lykynlammen kuin Pärnävaaran kahviotakaan. Molemmat palvelevat auliisti hiihtokansaa ja kilpailevat vuodesta toiseen paremman munkin maineesta.

Plussat
+ ladut hyvässä kunnossa
+ ladut ajetaan säännöllisesti
+ sopii kuntoilijoille
+ reitit merkattu hyvin - ei voi eksyä
+ kahviopalvelut
+ mahdollisuus omaan leppoisaan hiihtoretkeen
+ sisältää valtavasti variaatioita reittivaihtoehdoista

Miinukset
- reitin oikaisuvaihtoehdot voisi merkata paremmin
- matkan varrelta puuttuu karttoja

Kävitkö hiihtämässä? Miten meni? Kerro meille mielipiteesi!

Laturaivoa vai -rakkautta, aiemmat osat:

Osa 3: Noljakan valaistu latu - ei päätä, ei häntää

Osa 2: Laululava on hiihtokeidas keskellä kaupunkia

Osa 1: Repokallio on vaihteleva ja kohtuullisen vaativa hiihtomaasto

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa