Maanantai, 13.7.2020 
Joel, Ilari, Lari
Maakunta

Pielisjoen pohjasta läheltä Ylisoutajan siltaa löytyi hylky vuosikymmen sitten - tietoja sen kohtalosta on vähän

  • Aaro Virolainen
  • Liikennevirasto
Lähes 30 metriä pitkä ja 7 metriä leveä hylky havaittiin keskellä Joensuuta Merenkulkulaitoksen mittauksissa vuonna 2008. Kuvan luovutti Liikennevirasto. Lähes 30 metriä pitkä ja 7 metriä leveä hylky havaittiin keskellä Joensuuta Merenkulkulaitoksen mittauksissa vuonna 2008. Kuvan luovutti Liikennevirasto.

Pielisjoen pohjassa keskellä Joensuuta makaa kenties yhä 29,5 metriä pitkä hylky, jonka Museovirasto on luokitellut mahdolliseksi muinaisjäännökseksi.

Merenkulkulaitos havaitsi kohteen, kun jokea tutkittiin monikeilausmenetelmällä 2008. Museovirasto pitää hylkyä mahdollisena proomuna, jolta se myös näyttää Liikenneviraston luovuttamassa luotainkuvassa liki kymmenen vuoden takaa.

Muinaisjäännösstatus on epävarma, koska meriarkeologi ei ole sukeltanut hylylle. Museoviraston intendentti Sallamaria Tikkanen kertoo, ettei heillä ole muita tietoja kuin aluksen mitat ja paikkatieto.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viraston mukaan hylky on 25 metrin päässä rannasta ja 30 metrin päässä havainnon jälkeen valmistuneesta Ylisoutajan sillasta.

Karjalaiselle paikallishistoriasta kirjoittava Heikki Tarma muistaa kuulleensa uppoamisesta mutta korostaa tietojensa epävarmuutta. Tarman kuvauksen perusteella sen suurempaa mystiikkaa tai dramatiikkaa tapaukseen ei välttämättä liity. Hänen mukaansa proomu upposi sotien jälkeen 1940-luvulla.

- Mahdollisesti Utran sahan laiturista pääsi irti kolme neljä puulastissa ollutta proomua. Yksi niistä niistä upposi, kun se oli vaurioitunut ajautuessaan Itäsillan ali, muistelee kuulemaansa tietokirjailija Tarma.

Aiheesta lisää Karjalaisen tilaajille:

Iso hylky makaa Joensuun ytimessä - "Virtavesien kulttuuriperinnöstä tiedetään hirveän vähän"

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi