Keskiviikko, 18.7.2018 
Riikka
Maakunta

Kolumni: Pelkkää kouhotusta olemattomalla pakkasella

Pakkashysteria menee taas yli ymmärryksen. ”Napakkaa pakkasta” lupaili Iltalehti verkossa eilen, ja sen mukaisia olivat jututkin: niin ihmiset kuin eläimetkin vaikuttivat olevan jos eivät hengen- niin ainakin terveysvaarassa.

Piti ihan käydä tarkistamassa, millaista paukkupakkasta Helsinkiin on luvassa. Tiistaina siellä näytti olevan pahimmillaan 7–8 astetta miinusta, sitten onneksi lauhtuu. Mutta totta, pakkasen puolella ovat, sillä semmoista -1:n kantturoissa olevaa säätä on luvassa.

Jotta olematon kylmyys saataisiin näyttämään edes vähän pahemmalta, säätiedotuksiin on alettu lisätä varoitus, miten kylmältä kylmä tuntuu iholla. Sillä tavalla saadaan pelottavilta tai edes vakavasti otettavilta näyttävät lukemat.

Vaikka elohopea painuisi just ja just nollan alapuolelle, ”tuuli lisää pakkasen purevuutta” niin, että tuntemus saattaa hyvinkin olla jopa toistakymmentä astetta.

Helsingin pakkaslukemiin on kuitenkin syytä suhtautua arvostaen siinä mielessä, että Pohjois-Karjalan mantereinen kylmä on paljon lämpimämpää kuin meren rannan kylmä.

Uutiset pakkasen aiheuttamista vaaroista menevät silti liioitteluksi – varsinkin nykyisin, kun tammi–helmikuun vaihteen kuutamo saa puserrettua Pohjois-Karjalaankin vain häthätää toistakymmentä pakkasastetta. Katastrofitunnelmaa viritellään kuitenkin surutta.

Me toimittajat ja meidän pomomme näytämme täysin aliarvioivan ihmisten ymmärryksen, kun näissä lämpötiloissa vähän päästä ohjeistamme pakkaspukeutumiseen.

Arvelisin, että nilkat paljaina ja polvet vilkkuen kulkevat teinit kyllä tuntevat nahoissaan, että pakkasta on, ja vaatetta pitäisi olla enemmän päällä. Kirjoittelu kerrospukeutumisesta tuskin kuitenkaan auttaa sen enempää kuin meikäläisen nuoruudessa, jolloin oli ehdottomasti kuljettava pipotta päin.

Muuten, en pane hevin hattua päähän vieläkään, mutta aivot eivät ole jäätyneet, vieläkään.

Vielä hirveämpää kuin ihmisen paleltuminen on tietysti koiran paleltuminen. Iltalehti opastikin eilen verkossa koiran pukemiseen sanan mukaisesti kiireestä kantapäähän.

Ihan toki on tarpeellista varoitella paleltumariskeistä muun muassa suomenajokoiran omistajia – kunhan nyt olisi ensin sitä pakkasta.

Pakkasten liioittelu on siinäkin mielessä sääli, ettemme enää uskaltaudu ulos, jos elohopea valahtaa reilummin nollan alapuolelle.

Viime aikojen kaltaiset kymmenkunta astetta olisivat ennen olleet mitä parhainta ulkoilusäätä. Nyt hiihtämistä ja ulkoilua ylipäänsä kartetaan kovan pakkasen takia.

Koska sekä sää- että vauvakouhotukseen pitää saada uusia näkökulmia, presidentin vauva ja pakkastalvi yhdistyivät somasti Iltalehdessä.

Lukijan ehdotus Haukio-Niinistö-vauvan nimeksi: ”Sisu pojalle, kun syntyy helmikuussa, suomalaiseen pakkastalveen.”