Keskiviikko, 18.7.2018 
Riikka
Maakunta

Kolumni: Pohjois-Karjala oli valmis tekemään historiaa vuonna 1988

Tätähän se tiesi. Kun vuoden 1988 presidentinvaalit olivat ohi, Paavo Väyrynen julkaisi kiitosilmoituksensa muun muassa Karjalaisessa: ”Lämmin kiitos, työ jatkuu!”

Kunpa ei olisi jatkunut, on keskustan kabineteissa tuumittu monta kertaa sen jälkeen, eilen viimeksi.

Vuonna 1990 kaikki näytti sujuvan protokollan mukaan. Väyrynen luopui keskustan puheenjohtajuudesta, ja valituksi tuli Esko Aho, kokematon nuori mies. Aho oppi nopeasti niin työt kuin pelin hengen ja teki komean isänmurhan.

<--Mainos alkaa-->
<--Mainos päättyy-->

Väyrynen jäi sivuraiteelle, mutta eipä se häntä ole lannistanut, eikä lannistanut eilinen keskustan yrityskään torpata hänen puheenjohtajaehdokkuutensa. Tämänsuuntaiseen Juha Sipilä ymmärsi heti aamupäivän kommenteissaan varautuakin.

Väyrynen on uskossaan ja vallanhalussaan vahva.

30 vuoden takaisen ilmoituksensa Väyrynen olisi saattanut hyvin julkaista melkein sellaisenaan taas viime viikolla, kunhan vain olisi raapustanut siitä yli valitsijamiesvaalit: ”Hyvä tulos sekä valitsijamies- että presidentinvaaleissa osoittaa, että työtä tasa-arvoisen ja hajautetun, luonnonmukaisen sivistysyhteiskunnan rakentamiseksi pidetään arvokkaana – ja että sen takana on yhä kasvava joukko suomalaisia.”

Lisäpainolastiksi Väyrysen harteille ovat tulleet EU-jäsenyys ja euro – ei sillä, etteikö hän välivuosina olisi niitä vastaan kamppaillutkin. Mutta ei auta mikään, suomalaisten enemmistö haluaa pysyä sekä EU:ssa että eurossa.

Mutta miten kävikään viimeisissä valitsijamiesvaaleissa? Mauno Koivisto lähti toiselle kaudelle, ei tosin suoraan ensi kertaa järjestetyllä kansanvaalilla vaan valitsijamiesvaalin kautta. Niillä liudennettiin uutta vaalijärjestelmää.

Väyrynen tuli toiseksi, vaikka gallupit ja kommentaattorit odottivat toista sijaa kokoomuksen Harri Holkerille. Demokraattisen vaihtoehdon, joka oli Suomen kommunistisen puolueen (yhtenäisyys) vaaliorganisaatio, ehdokas Jouko Kajanoja sai 1,4 prosenttia äänistä eikä yhtään valitsijamiestä. SKDL:n vaaliorganisaation Liike 88:n ehdokas Kalevi Kivistö sai vajaat 10 prosenttia äänistä ja 26 valitsijamiestä.

Päätoimittaja Seppo Vennon vaalianalyysin mukaan kaikkia muita harmitti paitsi Kivistöä, joka pärjäsi hiukan ennusteita paremmin. Vaalitkaan eivät siis ole veljeksiä; tällä kertaahan kaikki iloitsivat.

Historiaan Pohjois-Karjalan viimeisinä presidentin valitsijamiehinä jäivät kokoomuksen Eeva Turunen ja Mauri Vänskä, keskustan Esko Jokiniemi, Matti Väistö ja Pekka Puska sekä jättipotin Mauno Koiviston siivellä keränneet demarien Matti Puhakka, Raimo Holopainen, Esa Lahtela, Jouko Tuovinen, Kerttu Törnqvist ja Riitta Myller.

Maakunnan äänikuningas oli jo toistamiseen Matti Puhakka.

Mutta jos pohjoiskarjalaisilta olisi kysytty, Koivisto olisi valittu suoraan ensimmäisellä kierroksella, sillä täällä hän sai jo suoran vaalin äänistä yli puolet.