Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Maakunta

Luken Metla-taloon tuodaan virtuaalinen luontotila - avuksi laitoshoidossa olevien hyvinvointiin

  • Anni Kuittinen
  • Jarno Artika
Luonnonvarakeskuksen toimipaikkaan Joensuussa rakennetaan kuluvan vuoden aikana kaksi virtuaaliluontotilaa.

Luonto tuodaan Metla-taloon äänimaailman, valojen, suurtulosteiden ja digitaalisten kuvien avulla. Kyseessä ei ole laboratorio vaan niin sanottu show room.

Virtuaaliluonnon avulla voidaan lisätä esimerkiksi laitoshoidossa olevien ihmisten hyvinvointia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Myös luovuudelle jätetään sijaa hankkeen edetessä, jotain mielenkiintoista voi tulla vastaan, toteaa johtava tutkija Lauri Sikanen Luken tiedotteessa.

Joensuun virtuaaliluontotiloissa tarkoitus on kerätä käyttäjäpalautetta ja ihmisten kokemuksia kyselyillä ja käyttäjäpalautteella. Lisäksi analysoidaan teknisten toteutusten toimivuutta yhdessä yritysten kanssa.

- Luken Otaniemen toimipaikassa on meneillään kokeellinen tutkimus virtuaaliluonnon hyödyntämisen mahdollisuuksista työhyvinvoinnissa. Siinä mitataan virtuaaliluonnon vaikutuksia stressistä palautumisessa. Metla-talon hanke keskittyy konseptointiin ja tutkimustiedon kaupallistamiseen, Luken tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen selventää.

Joensuun hanketta rahoittavat Luke, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto osana alueellisten innovatiivisten kokeilujen AIKO-ohjelmaa sekä Metla-talon omistaja Senaatti Kiinteistöt.

Hankkeessa ovat mukana myös luovan työn ammattijärjestöt SATU ry. ja TEME ry.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa