Torstai, 6.8.2020 
Keimo, Toimi
Maakunta

Salmonella tappaa pikkulintuja - huolehdi ruokintapaikan hygieniasta hyvin

  • Hannu Kauhanen
  • Hannu Kauhanen

Salmonella on alkanut tappaa Suomen talvilintuja. Havaintoja lintukuolemista on tehty eri puolilla maata, myös Pohjois-Karjalassa.

Joensuun Linnunlahdella sijaitsevalta yksityiseltä linturuokinnalta on lyhyen ajan sisällä kuollut muutamia viherpeippoja ja urpiaisia. Otsolassa puolestaan makasi kauraruokinnan alla joulukuun lopussa kuollut keltasirkku.

Liperissä sijaitsevalta piharuokinnalta löytyi tammikuussa kuolleet punatulkku ja talitiainen. Joensuun keskustan eräällä lintulaudalla on vieraillut kaksi rokkotautiin avipox sairastunutta talitiaista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kontiolahden Jakokoskella eräällä ruokinnalla näkyi muutamia urpiaisia ja yksi tundraurpiainen, joilla oli vaikeita nielemisongelmia. Pihapiiriin ilmestynyt varpushaukka ajoi terveet linnut tiehensä, mutteivät näitä sairaita, joita sitten tuli saaliiksi yrittämään isolepinkäinen.

Outokummussa sijaitsevalla ruokinnalla nähtiin parin, kolmen päivän ajan käpytikka, joka havainnoijan mukaan liikkui vähän, päästi metrin päähän, ja sen toinen silmä oli sumea. Lintu oli myös pörheä.

Eviran erikoistutkijan Marja Isomursun mukaan tammi-helmikuun lintutautien trendinä on ollut salmonella.

- Urpiaisia se tuntuu erityisesti kaatavan, mutta myös punatulkkuja, Isomursu kertoo.

Viime syksynä Eviralle tuli jonkin verran ilmoituksia viherpeippoja harventavasta loistaudista trikomonoosi, mutta nyt talven mittaan trikomonoosin aiheuttamia kuolinilmoituksia nimenomaan viherpeiposta ei Isomursun mukaan ole tullut yhtään.

- Pakkanen yleensä tappaa loisen.

Trikomonoosilla on kuitenkin ollut laskeva vaikutus viherpeippokantaan, mikä nähtiin myös äsken päätökseen saadussa Joensuun taajamalintulaskennassa. Trikomonoosi on tappanut talven aikana joitakin urpiaisia ja ainakin yhden järripeipon.

Jakokosken kipeisiin urpiaisiin oli ehkä iskenyt juuri trikomonoosi.

Jos lintuja kuolee, mutta ruokintaa haluaa jatkaa, ruokintapaikan ja sen alustan säännöllinen siivoaminen voi riittää hyvin siihen, että taudinaiheuttajat katoavat.

- Koska salmonella on ulosteperäinen bakteeri, hyvällä hygienialla sen yleensä saa pidettyä ruokinnalta pois, Isomursu sanoo.

Tämän takia automaattiruokinta on paljon turvallisempi kuin esimerkiksi laakealle alustalle viskellyt siemenet, joiden päällä linnut voivat kävellä ja niiden päälle myös ulostaa.

Lisää aiheesta tilaajille: Salmonella kaataa nyt pihapiirien lintuja - havaintoja tehty myös Pohjois-Karjalassa

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi