Perjantai, 14.12.2018 
Jouko
Maakunta

Kolumni: Ennakkoperintönä etumatkaa ja pari hyvää neuvoa

Tässä iässä voi jo ruveta muistelemaan. Onneksi huono muisti kultaa muistoja. Se lohduttaa.

Laulussa lauletaan, että ei kotini ovi edes narahtanut, poika kun maailmalle läksi.

Tunnen tyypin, joka kertoo saaneensa kotoa lähtiessä hyvät eväät. Toinen kaveri sanoo saaneensa ennakkoperintönä parikymmentä metriä etumatkaa, kun piti ikkunasta karata. Hänelle ei ovi narahtanut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Minulle isä opetti, että käy poika kouluja ja hanki kaksi ammattia. Ole kesällä kansakoulun opettaja ja talvella sisävesilaivan kapteeni.

Silloin kesät oli pitkiä ja talvet kylmiä. No, joka ammatissa on puolensa ja puolensa.

Myöhemmin teinivuosina ymmärrys syveni ja mielenkiinto laajeni. Jonkin aikaa haaveilin myös koemakaajan tai -maistelijan ammatista. Eipä osannut edes koulun ammatinvalinnanohjaaja neuvoa, missä sellaisia koulutetaan. Sanoi vaan, että höpsis, vaikka täsmensin: siis sänkyjen koemakaaja ja kahvinmaistelija, ei kaljan.

Muutenkin koko ammatinvalinnanohjauksesta jäi valju olo. Jos ei tiennyt tarkasti, mitä halusi, niin ei siellä hullua hurskaammaksi tullut. Tyhjän saa pyytämättäkin. Tosin lohtakin kannattaa pyytää, vaikka sitä ei saisi muualta kuin kaupan kalatiskiltä.

Silloinkin nuoria kannustettiin opiskelemaan. Kun käy kouluja tarpeeksi, niin pääsee siistiin sisätyöhön. Sitä ei sanottu, että jos käy kouluja enemmän kuin tarpeeksi, voi päästä akateemiseksi työttömäksi. Se on työttömyyden ylin kasti Suomessa.

Vielä nykyään, kuten ennenkin, suomalaisten koululaisten suosikkiammatit ovat opettaja, eläinlääkäri ja poliisi, selviää Aku Ankka -lehden tekemästä kyselystä. Lähde on siis luotettava, ehkä luotettavin kaikista.

Kysely tehtiin pari vuotta sitten, joten se pitää uusia ehdottomasti. Silloin saadaan selville, millaisiin uusiin koulutustarpeisiin pitää kiireesti osata varautua. Suomeen tarvitaan ainakin lisää Cheekejä Cheekin paikalle, kun tämä on ilmoittanut lopettavansa laulamisen – vihdoin. Myös turhille julkkiksille tarvitaan kokonaan oma koulutusputkensa. Turhia julkkiksia ei ole koskaan liikaa, ei edes työttöminä.

Samoin suomalaisia olympiavoittajia täytyy ruveta kouluttamaan peruskoulun ala-asteelta lähtien, ellei jo esikoulusta. Muuten olympiasankareista  tulee uupelo ja jopa kapelo.

Tutkimatta tiedetään, että suomalaisten poikien suosikkiammatteja ovat pelien kehittäjä, ammattipelaaja ja Kimi Räikkönen. Tai ylipäänsä kaikki työt, joissa ei tule hiki ja joista saa helpolla paljon rahaa. Rahan lisäksi lapsille työssä on tärkeää, että on hauskaa. No, Siperia opettaa kyllä...

Moni haluaa yhä opettajaksi pelkäämättä ja tietämättä, että voi käydä kuin matikanopettajalle Veikko Huovisen samannimisessä kirjassa. Armoton työelämä ei ymmärrä matematiikan opettajaksi kouluttautuneen suomalaisen erinomaisuutta. Matikan maikka on pitkäaikaistyötön, joka aktivoi itse itseään opettamalla yhteenlaskua lempimatikalleen. Made on kalaksi oppivainen elukka.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa