Tiistai, 18.12.2018 
Aapo, Aappo, Rami
Maakunta

Metsäautokuljettajien tapa on hämmästyttänyt sivuteillä - kyse on liikenneturvallisuudesta

  • Anni Kuittinen
  • Juha Poutanen

Runsasluminen talvi aiheuttaa vaaran paikkoja kapeilla metsäautoteillä. Tänä talvena muun muassa Ilomantsin ja Lieksan metsäautoteillä on tapahtunut useita vaarallisia läheltä piti -tilanteita, kertoo Keijo Pulkkinen Metsähallituksesta.

Lunta on satanut niin paljon, että tiet ovat kaventuneet merkittävästi ja niitä reunustavat penkat ovat korkeita ja kovia. Kun puuta metsäautotien varresta hakenut rekka kiihdyttää vauhtia päästäkseen liukkaan mäen ylös ja vastaan ajaakin yhtäkkiä henkilöauto, ovat vaihtoehdot vähissä.

- Siihen henkilöauto rusentuu, jos jää alle, Pulkkinen toteaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Väistämään ei teillä mahdu. Tänä talvena useat metsäfirmat ovatkin ohjeistaneet metsäautoteillä liikkuvia ammattikuljettajia ottamaan käyttöön vanhan käytännön, eli varoituskolmion. Kuljettajat asettavat varoituskolmion merkiksi, että puutavararekka on kapean tien varrella. Kolmio voi olla useiden kilometrien päässä varsinaisesta rekasta, sillä kolmio asetetaan jo risteykseen.

- Varoituskolmiossa on kuljettajan puhelinnumero, ja toiveena on, että muut tiellä liikkujat soittavat numeroon, mikäli ovat menossa tielle. Tällöin tien varrella työssä oleva kuljettaja voi kertoa tilanteensa ja sen, mahtuvatko muut liikkumaan tiellä.

Kaikki eivät ole hoksanneet kolmion merkitystä ja ihmiset ovat ihmetelleet teille "unohtuneita" kolmioita. Varoituskolmio on tiellä kuitenkin vain silloin, kun tien varrella ollaan töissä, Pulkkinen vakuuttaa.

Metsähallituksessa pelätään ongelmien kapeilla teillä lisääntyvän nyt kevättalvea kohden, kun valoisa aika lisääntyy ja ihmiset liikkuvat talvilomillaan esimerkiksi pilkillä. Mikäli puutavararekka on täyttämässä kuormaansa hyvän pilkkilammen luona usean kilometrin päässä isommalta tieltä, voi pilkkireissu jäädä tekemättä.

- Tai ainakin pitää varautua peruuttamaan. On muistettava se, että kääntöpaikkoja ei teiden varsilla juuri ole eikä henkilöauto mahdu ohittamaan rekkaa. Jos rekka ja henkilöauto kohtaavat, henkilöauto on se joka peruuttaa, Pulkkinen toteaa.

Puuta ajetaan metsistä yö- ja päiväaikaan, arkisin ja viikonloppuisin.

Pulkkinen korostaa, että kyseessä on aito huoli turvallisuudesta kapeilla teillä.

- Kuorma-auto ei pysähdy kuin henkilöauto kovasta vauhdista, ja todella tiukkoja paikkoja on ollut.

Pulkkinen pyytää sivuteillä liikkuvia huomioimaan myös autonsa parkkeerauksen. Joskus kun henkilöauto ehtii tien varteen ennen sinne tulevaa rekkaa.

- Olen kuullut niitäkin juttuja, että henkilöauto on lopulta nostettu edestä liinoilla penkalle, mutta se voi olla legendaakin.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa