Sunnuntai, 16.12.2018 
Auli, Aulikki
Maakunta

Kylmä ja kuiva sää heikentänyt ilmanlaatua suurissa kaupungeissa - Joensuun ilmanlaatu pysynyt vähintään välttävänä

  • Jani Leinonen
  • Hannu Asikainen

Inversiot ja heikkotuulinen sää ovat heikentäneet ilmanlaatua keskiviikkoillasta lähtien monessa kaupungissa, tiedottaa Ilmatieteen laitos. Inversiotilanteessa epäpuhtaudet kerääntyvät lähelle maanpintaa.

Ilmanlaatua on huonontanut etenkin suurimmissa kaupungeissa inversiototilanne. Myös viime päivien aurinkoinen ja kylmä sää on nostanut hiukkaspitoisuuksia. Joensuussa ilmanlaatu on pysynyt viime päivinä vähintään välttävänä, kun taas esimerkiksi Jyväskylässä ja Tampereella ilmanlaatu on ollut huono ja Lappeenrannassa jopa erittäin huono.

Inversiotilanne muodostuu talvisin selkeän yön aikana, kun lämpötila nousee poikkeuksellisesti korkealle mentäessä. Inversiokerroksessa tuuli on hyvin heikkoa ja ilmakerrosten sekoittumista edistäviä pyörteitä hyvin vähän, jolloin ilman epäpuhtaudet jäävät paikoilleen ja kerääntyvät lähelle maanpintaa huonontaen hengitettävää ilmaa. Erityisesti ilman typenoksidi- ja hiukkaspitoisuudet ovat olleet koholla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilmanlaatua on heikentänyt se, että liikenne nostaa pölyä ilmaan kuivilta kaduilta. Tällaisessa tilanteessa pitoisuudet kohoavat etenkin vilkkaasti liikennöidyillä alueilla. Tilannetta ovat pahentaneet kovat pakkaset, jolloin päästömääriä ovat nostaneet jonkin verran myös täydellä teholla toimivat lämpövoimalat ja autojen kylmäkäynnistykset.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan tilanne jatkuu toistaiseksi samankaltaisena. Ilmanlaatua voi seurata reaaliaikaisesti täällä.

Lähde: Ilmatieteen laitos

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa