Perjantai, 14.12.2018 
Jouko
Maakunta

Parantumattomasti sairaan äidin ystävät aloittivat koskettavan keräyksen

  • Pertti Perämäki
  • Agata Anttonen
Äiti Marja Niemelä ja ystävä Sanna Lipponen ovat olleet Hanna Pahlstenin (oik.) tukena sairauden aikana. Äiti Marja Niemelä ja ystävä Sanna Lipponen ovat olleet Hanna Pahlstenin (oik.) tukena sairauden aikana.

Ystävät suunnittelivat Hanna Pahlstenille syntymäpäivälahjaksi rahakeräyksen muistometsän ostamiseksi.

Kolme- ja seitsemänvuotiaiden poikien äiti Hanna Pahlsten sairastaa parantumatonta leukemiaa. Sairaus puhkesi, kun jyväskyläläisäiti odotti kuopustaan, kirjoittaa Keskisuomalainen.

Runsaan kolmen vuoden sairastamisen jälkeen hänen leukemiahoitonsa lopetettiin juuri ennen viime joulua.

Pahlsten ei osannut ennakoida ystäviensä suunnittelemaa 32-vuotissyntymäpäivälahjaa, josta kuuli tammikuun lopulla. Kyseessä on elämän jatkuvuutta korostava elämyslahja luonnonsuojelijalle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viisi Pahlstenin ystävää päätti aloittaa rahakeräyksen muistometsän ostamiseksi.

Saatuaan Pahlstenin joukkoonsa he ottivat helmikuun alussa yhteyttä Luonnonperintösäätiöön, joka kerää varoja luonnonsuojelualueiden ostoon. Keräystavoite on summa, jonka pitäisi riittää noin viiden metsähehtaarin ostoon, ja sillä on määrä ostaa suojeluun keskisuomalaista ikimetsää.

- Hanna on pyrkinyt eroon sellaisista tavaroistaan, joita perhe ei tarvitse. Näin tavaran hankkiminen tuntui turhalta. Halusimme antaa Hannalle voimauttavan elämyslahjan, joka on sopusoinnussa hänen elämänkatsomuksen kanssa. Tätä keräystä voimme myös edistää somessa, kertoo ystävistä Heidi Kinnunen.

Hanna Pahlsten liikuttui kyyneliin, kun ystävät kertoivat ideastaan tammikuun lopulla vietetyillä syntymäpäiväjuhlilla.

- Ajatus siitä, että olen osa luonnon kiertokulkua, tekee lähestyvän kuoleman jollakin tavalla hiukan helpommaksi yrittää ymmärtää. Sen on paljon, sillä vasta 32-vuotiaana kahden pienen pojan äitinä ei olisi vielä minun aikani kuolla, Pahlsten sanoo.

- Meidän unelma on, että summa saataisiin kasaan niin nopeasti, että Hanna ehtisi itse valitsemaan suojelukohteen. On ollut hienoa nähdä, että keräystä on jaettu niin paljon somessa, ja rahaa on saatu nyt jo yli 10 000 euroa. Hyvän ehdokkaan olemme jo käyneet Hannan kanssa katsomassa, mutta sen kelpoisuus ja saatavuus luonnonsuojeluun on vielä selvityksen alla, kertoo saattohoitajana toimiva ystävä Sanna Lipponen.

Vuonna 1995 perustettu Luonnonperintösäätiö suojelee Suomen luontoa. Säätiö tarjoaa lahjoitusmahdollisuuksilla suoran kanavan konkreettiseen luonnonsuojeluun. Sen ensisijaiset kohteet ovat uhanalaista metsää.

Säätiö hankkii omistukseensa luonnonalueita ja takaa niille luonnonsuojelulain mukaisen pysyvän rauhoituksen. Toiminnanjohtaja Anneli Jussila on nopeasti totutellut Pahlstenin ystävien ainutlaatuiseen ideaan.

- Meillä on paljon muistometsiä, mutta niihin suoritetut rahakeräykset on aloitettu kuoleman jälkeen. Monesti kyse on ollut kuolevan toiveesta ja testamenttilahjoituksesta tai läheisten ideasta, Jussila kertoo.

Luonnonsuojelu on Pahlstenille erityisen tärkeää.

- Tämän keräyksen kautta suojeltavassa metsässä poikani ja muut läheiset saavat paikan, jossa kulkea ja muistella minua, mutta se on myös kaikille muille avoin. Läheiseni voivat tuntea minut suhisevana tuulena kasvoillaan, nähdä naavana puiden oksilla ja kuulla lintujen lauluna. Kyllä minä sieluna haluan sinne metsiin luuhuamaan ja saaristoon tuulena vinkumaan, Pahlsten toteaa.

"Toivon ihmisten samoilevan metsässä"

Hanna Pahlstenin äiti Marja Niemelä tekee surutyötä sekä mummona että äitinä. Hän kokee tyttärensä sairauden tähtiin kirjoitettuna virheenä sekä vääryytenä, joka rikkoo elämän perusjärjestystä.

- Minun vuoroni pitäisi olla ennen tytärtä. Mutta kyllä Hannalla on upeat ja rohkeat ystävät. On hienoa, kun voi yhdessä purkaa tämän tilanteen herättämiä suuria tunteita, Niemelä sanoo.

Hanna Pahlsten kokee, että hänen elämänsä on ollut hyvä.

- Olen saanut elää hyvän elämän ja kasvaa pitkissä ihmissuhteissa, mutta olisin halunnut siihen vielä vuosikymmeniä lisää. Nyt jää niin paljon kesken.

Pahlstenilla on vahva tukiverkko.

- Se on yksi helpottava asia, että lasten tulevaisuudesta ei tarvitse olla tavattoman huolissaan. Läheisistä muodostuu laaja ja vastuuta kantava tukiverkko, Pahlsten sanoo.

Lopuksi sana on Pahlstenille vapaa. Esiin nousevat luontoon liittyvät arvot, kokemukset ja suojelu. Etenevä ilmastonmuutos on hänelle iso huoli.

- Kyllä minä toivon, että Suomessa ja laajemminkin puhutaan pehmeiden arvojen puolesta sekä annetaan niille tilaa. Haluaisin ihmisten toimivan määrätietoisesti ilmastonmuutosta hillitsevästi. Toivon ihmisten samoilevan metsässä kokemassa luontoelämyksiä. Jos muistometsäni toteutuu, niin se on todella avoin kaikille. Tervetuloa, Hanna Pahlsten toivottaa.

Muistometsäkeräys: Näin voit osallistua

Keräys on käynnistetty Luonnonperintösäätiön kautta. Tavoite on hankkia luonnonsuojelualue, joka nimetään Hanna Pahlstenin muistometsäksi.

Kerätyillä varoilla Luonnonperintösäätiö hankkii Jyväskylän seudulta pienen metsäalueen uudeksi suojelukohteeksi. Säätiölle on tarjolla useampi keräykseen sopiva alue, ja se takaa valittavalle alueelle luonnonsuojelulain mukaisen pysyvän rauhoituksen.

Siirrä haluamasi summa Luonnonperintösäätiön lahjoitustilille: FI78 5494 0950 0224 93

Kirjoita viestikenttään ”Hannan muistometsä”

Merkitse saaja: Luonnonperintösäätiö

Keräyksen etenemistä voi seurata Facebook-sivulta ja keräyksen verkkosivulta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa