Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Maakunta

Oikoratasuunnitelma: Junalla Helsinkiin kolmessa tunnissa

  • Matti Siippainen
  • Kimmo Kirves
Riikka Linjama nousee Joensuu-Helsinki-junaan useita kertoja kuukaudessa.  Hänestä junayhteys on sen verran nopea, ettei tunne tarvetta vaihtaa lentokoneeseen. Riikka Linjama nousee Joensuu-Helsinki-junaan useita kertoja kuukaudessa. Hänestä junayhteys on sen verran nopea, ettei tunne tarvetta vaihtaa lentokoneeseen.

Jos Joensuu-Helsinki-junat eivät kulkisikaan Lahden kautta, vaan uusi rata rakennettaisiin Kouvolasta Porvooseen ja sieltä Helsinki-Vantaan lentokentälle, junamatka pääkaupunkiin lyhenisi roimasti. Uudesta oikoradasta hyötyisivät kaikki Itä-Suomen maakunnat.

Matka Joensuusta Helsinkiin kestää nopeimmillaan nyt 4 tuntia 14 minuuttia. Porvoon kautta matka sujuisi noin kolmessa tunnissa.

Uusi rata on piirretty vasta maakuntaliittojen papereihin. Pohjois-Savon liitto on laatinut vuoteen 2040 ulottuvan maakuntasuunnitelman, jossa ehdotetaan Kouvola-Porvoo-Helsinki-yhteyttä. Savon radan yhteydet lyhenisivät samalla tavalla kuin Karjalan radalla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aikaisemmin savolaiset ovat esittäneet Mikkeli-Heinola-Lahti-oikoradan rakentamista, jolloin Kouvola jäisi reitiltä pois.

Itäisen Suomen maakuntaliitot näkevät Porvoon oikoradan yhteisenä etuna.

Maakuntasuunnittelija Jyrki Suorsa Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta sanoo, että jos matka-aikaa aiotaan kunnolla vähentää, pienillä Karjalan radalle kaavailluilla korjaustoimenpiteillä niitä ei saada aikaan.

Suorsan mukaan tähänastisiin toimenpiteisiin ollaan Pohjois-Karjalassa pettyneitä.

- Paljon menee rahaa. Turvallisuutta on parannettu, mutta matka-aikaa ei ole saatu laskettua kuin muutamia minuutteja.

Kiireisimpiä matkustajia Jyrki Suorsa vielä toppuuttelee.

- Ihan lähitulevaisuuden homma tämä ei ole. Ja edistyminen on kiinni enemmän liikenneministeriöstä sekä Uudenmaan ja Kymen liitoista kuin meistä. Me emme ole niissä pöydissä mukana, mutta yritämme herättää tällaista keskustelua, ja Pohjois-Savo oli ensimmäisenä liikkeelle.

Lisää aiheesta tilaajille: Joensuusta Helsinkiin kolmessa tunnissa? - "Ihan lähitulevaisuuden homma tämä ei ole"

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa