Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Maakunta

Rääkkylässä palaa pääsiäiskokko tänä vuonna jo kymmenettä kertaa - perinne alkoi sattumasta

  • Anni Kuittinen
  • Niko Jouhkimainen
Pääsiäisperinteitä on erilaisia, ja niitä syntyy koko ajan lisää: viime vuonna yliopiston pihaan valmistui pääsiäispuu. Pääsiäisperinteitä on erilaisia, ja niitä syntyy koko ajan lisää: viime vuonna yliopiston pihaan valmistui pääsiäispuu.

Rääkkylän Varpasalossa sytytetään tänä vuonna pääsiäiskokko jo kymmenennen kerran. Kokko palaa Yrjö Erosen pellolla pääsiäislauantaina 31.3. kello 19 alkaen.

Kokkoa poltetaan vanhan pohjanmaalaisen uskomuksen mukaan noitien ja pahojen henkien karkottamista varten. Uskomuksen mukaan mitä enemmän kokosta nousee savua ja kipinöitä, sen parempi. Noidat ja muut pahat henget eivät päässeet savun ja kipinäsateen läpi vahingoittamaan ihmisiä.

Rääkkylän Varpasaloon kokkoperinne syntyi kuitenkin sattumalta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Kapasen Markku soitteli minulle, että viedäänkö savottaraiviolta oksia rantaan juhannuskokkoa varten. Ei kun viedään ne tuohon pellolle ja poltetaan pääsiäisenä, tuumailin minä, kertoo Yrjö Eronen.

Ensimmäisenä vuonna paikalla oli kolmisenkymmentä katselijaa, viime vuonna jo toistasataa. Perinteeksi on muodostunut myös makkaratarjoilu kokkovieraille. Nyt kun perinne täyttää Varpasalossa jo pyöreitä, on sen kunniaksi luvattu myös kakkutarjoilu.

Päivitetty klo 13.23.: Kokko sytytetään 31.3.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa