Perjantai, 18.1.2019 
Laura
Maakunta

Kolumni: Onpa aurinkorouvalla pakkas- ja lumiherran töissä sulattelemista

Ihmisen säämuisti on älyttömän lyhyt, joten piti katsoa puhelimen valokuvista, tuliko lumi viime syksynä aikaisin vai myöhään. Hyvissä ajoin näkyy tulleen, sillä marraskuun loppupuolelta alkoi olla lumikuvia näiltä kulmilta. Sitten kaikki suli vielä pois.

Lunta olisikin ihan mahdottomasti ilman alkutalven vesisateita. Mahdottomasti sitä on alkutalven vesisateista huolimatta!

Tämä talvi onkin ollut small talkaajan unelma, sillä puheenaihetta riittää, kun säitä pukkaa.

Syksymmällä siis saimme – maun mukaan – iloita tai surkutella aikaista lumentuloa. Sitten puhetta sai pitää vesisateista. Moni olisi ottanut vedet mielellään lumena, mutta iso osa oli kaukaa viisas ja muistutti kevättalven lumikinosten korkeudesta.

Valkoinen joulu on useimpien unelma, joten silloin oli kiva yhdessä nyökytellä vanhan hyvän ajan joulusäille. Jouluvapailla pystyi jo hiihtelemään.

Lauhaa oli pitkään, ja mikäs sen mukavampaa – jos ei sitä pahuksen ilmastonmuutosta ajattele. Leppoisista talvisäistä iloitessaan tuntee aina huonoa omaatuntoa, sillä pahan merkkihän se on, kun tammikuussa elohopea ei painu muutamaa astetta alemmas. Toisaalta pahan merkki on pakkanenkin, ilmastonmuutosta sekin.

Nykymaailmassa parikymmentä astetta ja rapiat tuntuu kovalta pakkaselta, vaikkei senvertainen toki ole juuri enempää kuin asennekysymys.

Talven pakkaset olivat juuri sopivassa saumassa. Ensin oli pakkasta yötä päivää, mutta sitten kalenteri kääntyi niin, että aurinko alkoi päivällä lämmittää. Maaliskuun pakkaset eivät enää haittaa, sillä kylmän yön jälkeen koittaa aurinkoinen päivä.

Pakkasjakso antoi pienen hengähdystauon auraajille. Heille tulikin vuodenvaihteen jälkeen niin paljon lunta tupaan, että moni mietti ammatinvaihtoa. Ihmisistä on tullut aivan kamalia, sanoi tuttu auramies.

Viime päivien lumisateet ovat käyneet kiihkeimmänkin lumen rakastajan tunteiden päälle. Mihin ihmeeseen lumet kolataan pihalta? Pitääkö katolle mennä lumia pudottamaan vai ei? Tietysti suojasäätä oli pelissä mukana sen verran, että oven edessä odotti raskasta ja pa(r)h(a)immillaan jäätynyttä lunta iltapuhteeksi asti. Toisaalta, silloinpahan ei ole katon lumiongelmaa enää.

Mutta vaikka lisää lunta ei kaipaisikaan, silmä lepää kevättalven vitivalkoisessa lumessa. Se on aivan erilaista kuin syksyn lumi. Nyt tiuhimmassakin lumisateessa on selvä lupaus keväästä. Valosta sen näkee!

Kevättalven lumisade on korkeintaan väliaikainen hidaste kevään porstuassa.

Maaseudun Tulevaisuus kertoi (15.3.), että Tanskassa on saatu ensimmäiset uudet perunat kauppoihin. Toki sielläkin on ollut viileää niin kuin melkein koko Euroopassa, joten kasvihuonesatoa vielä syödään – eikä niitäkään ihan mahamäärältä.

Tanskan kotimaiset perunat myydään 200 gramman pakkauksissa, ja kilohinta on 70 euroa. Suomalaisia kotimaisia sai viime kesänä kesäkuun alussa, joten iso on ero!

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa