Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Maakunta

18-vuotias Hippu-kissa muutti eläkepäiviksi takaisin lapsuudenkotiin - video

  • Anna Sievälä
  • Juha Inkinen

Keittiön nurkassa on kori, jossa on pyyhe. Se on 18-vuotiaan Hipun oma paikka. Kun emäntä yritti tehdä iäkkään kissarouvan nukkumapaikasta mukavampaa ja osti uuden, pehmeän pedin, Hippu päätti nukkua lattialla pedin vieressä. Tuttu koppa tuotiin takaisin.

Hippu on syntynyt nykyisessä kodissaan Uimaharjussa mutta ehti välillä asua 17 vuotta nykyisen emäntänsä isän luona Kivilahdessa.

Kun isäntä joutui muuttamaan omakotitalosta rivitaloon, Hippu palasi lapsuudenkotiinsa. Siellä päättäväinen kissa valitsi omaksi huoneekseen keittiön, josta Hippu poistuu lähinnä vain eteiseen. Siellä on koirien juomakuppi, ja jostain syystä koirille tarjoillaan Hipun mielestä paremman makuista vettä kuin kissalle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maalla ikänsä elänyt kissarouva sopeutui viime syksyn muuton jälkeen hyvin sisävessaan mutta pääsee silti toisinaan aidatulle pihalle haistelemaan ulkoilmaa. Valtaosan päivästä Hippu haluaa kuitenkin nukkua – hyppely, juoksentelu ja hiirien metsästäminen on taakse jäänyttä elämää.

Juttu jatkuu videon alla.

Vanhan kissan niveliä kolottaa. Hippu on myös päättänyt, että kauneudenhoito on reilun 18 vuoden iässä yliarvostettua – emäntä ei saa leikata kynsiä eikä kammata takkuja.

Onneksi samassa talossa on vertaistukena toinenkin pitkäikäinen eläin, 14,5-vuotias cairnterrieri Oona, jonka näköä ja kuuloa vuodet ovat heikentäneet. Perheen kolme nuorempaa koiraa – joista yksi tosin on jo 11-vuotias – ja kaksi nuorempaa kissaa eivät iäkkäiden toveriensa vaivoihin osaa samaistua, vaikka kunnioittavatkin Hippua talon seniorina.

Syksyllä Hippu täyttää jo 19 vuotta. Ihmisystävällinen kissa on vanhemmiten tullut hieman kiukkuiseksi mutta nauttii yhä silittelyistä – ja luonnollisesti hyvästä ruuasta. Herkkuja ovat jauheliha ja juusto, vaikka uudessa kodissaan Hippu on tottunut syömään myös kissojen pussiruokaa.

Leluista Hippu ei ole koskaan perustanut, koska maalla tekemistä riitti aivan oikeiden hiirien perässä juoksemisessa. Nykyisin kissarouva innostuu toisinaan vielä leikkimään laservalon kanssa, mutta ylivoimaisesti suosituin harrastus on nukkuminen.

Nyt on aikaa ja malttia levätä. Kesällä Hippu pääsee mökille muistelemaan, miltä maalaiselämä tuntui. Mökillä kissa saa kulkea ulkonakin vapaasti. Hiiriä tosin joutuu katselemaan enää kaukaa, sillä refleksit tai juoksuvauhti eivät ole entisellään.

Hippu2Karjalainen20180317

Maatiaiskissa Hippu viettää syksyllä 19-vuotispäiviään

Nimi: Hippu.

Syntynyt Uimaharjussa syksyllä 1999.

Elänyt maalaiskissana viime syksyyn asti, jolloin muutti sisäkissaksi takaisin Uimaharjuun Kivilahdesta.

Harrastukset: Nukkuminen.

Lempiruoka: Jauheliha ja juusto.

Omistaja: Jaana Hassinen.

Juttu liittyy vanhoja eläimiä käsittelevään Karjalaisen lauantaimatineaan. Lue lisää:

Lemmikeillä on edellytykset elää yhä pidempään, mutta vanhuuden saavuttaminen vaatii monen palasen loksahtamista kohdalleen

Suomalaiset panostavat lemmikkien hoidossa luonnollisuuteen - "Kun lemmikkiä rakastetaan, siitä halutaan pitää huolta"

Tiltu-koira, 15,5 vuotta, rakastaa veneilyä mutta ei välitä uimisesta - video

Rose-poni, 23 vuotta, on ottanut pihapiirissään huolehtijan roolin – video

Botaniasta tuttu Juuso-papukaija on läheisyydestä pitävä viihdyttäjä – video

Video: Perhe on tärkeä uskolliselle vahdille, kohta 14-vuotiaalle Remulle

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa