Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Maakunta

Tiltu-koira, 15,5 vuotta, rakastaa veneilyä mutta ei välitä uimisesta - video

  • Anna Sievälä
  • Juha Inkinen

Tiltu makaa kotitalonsa rappusilla Lehmossa ja katselee pihaan saapuvia vieraita rauhallisesti. Muutama silitys tutustumiseksi, ja uudet ihmiset ovat saaneet hyväksynnän. Koiran on 15,5 vuoden iässä turha liikoja hötkyillä – nykyisin Tiltulla ei ole enää kiire kuin syömään.

Ikä on tuonut mukanaan heikentyneen kuulon, mutta onneksi ruokakaapin oven avaamisen äänen pystyy yhä tunnistamaan. Muutoin Tiltu kommunikoi perheensä kanssa viittomakielellä.

Ruoan merkitys Tiltulle on kasvanut iän myötä. Aiemmin ronkeli koira saattoi pitää useamman päivän paastoa, mutta nykyisin ruoka maistuu hyvin. Muisti ei tosin enää aina kerro, kuinka lyhyt aika edellisestä ruokailusta on ennen uuden aterian vaatimista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vanhuus painaa nykyisin myös Tiltun jaloissa. Askel on köpöttävä, vaikka tutulla kotikadulla kohti postilaatikkoa mennessään iäkäs rouva intoutuukin yhä kiristämään tahtia.

Vielä pari vuotta sitten Tiltu jaksoi hyppiä umpihangessa, mutta nyt lenkit ovat lyhentyneet. Vapaana kulkemaan tottuneena rauhallinen koira saa itse kiertää talonsa ympäri ja valita, mikä kolmesta ovesta on kulloinkin sopiva sisälle takaisin tulemiseen.

Kotona sisällä odottaa tuttu perhe, jonka jäseneksi Tiltu saapui vuotta ennen vanhinta lasta. Kun poika syntyi, koiran käytös muuttui: Tiltu aikuistui ja otti tehtäväkseen pikkuveljen vahtimisen. Tiltu osasi jo ennen itkuhälytintä kertoa vanhemmille vaunuissa olleen vauvan heränneen, ja koira seurasi uskollisesti pienen pojan päiväunia.

Kahdeksan viikon iässä ihmisperheensä luo muuttaneen Tiltun omissa geeneissä on montaa eri koirarotua: perhe on tunnistanut piirteitä ainakin huskystä, norjanharmaahirvikoirasta ja saksanpaimenkoirasta.

Tiltu-nuorena1Karjalainen20180317Kesäisin Tiltu nauttii veneilystä.

Tiltun äiti oli väriltään musta ja muistutti saksanpaimenkoiraa, mutta silmien väri äidillä oli sininen. Isän kohdalla papereissa lukee kysymysmerkki – samoin luki Tiltun äidin papereissa.

Tiltun kohdalla perinne ei jatkunut, sillä se leikattiin, kun naapuruston uroskoirat alkoivat leiriytyä talon kuistille juoksuaikaan ja ahdistella nuorta neitoa liian tiiviisti lenkillä.

Eläinseuraa löytyy riittävästi oman kodin seinien sisältä. Terrariossa asustaa kaksi 11-vuotiasta parta-agamaliskoa ja häkissä samanikäisiä neitokakaduja, joiden kanssa Tiltulla on yhteistyösopimus leipäpalasten heittämisestä häkistä lattialle Tiltun syötäväksi.

Tiltu-nuorena4Karjalainen20180317Tiltu otti perheensä nuorimman lapsen suojelukseensa jo 1-vuotiaana.

Edesmenneisiin ystäviin lukeutuu esimerkiksi lähes kolmen vuoden ikään ehtinyt hamsteri Marko. Naapurin Elmu puolestaan on ainoa kissa, jonka Tiltu on hyväksynyt elämäänsä.

Nuorempana Tiltu kunnioitti husky-sukujuuriaan nukkumalla itse pihalle kaivamassaan lumikiepissä, mutta nykyisin ohentunut karva ei enää salli pitkään pakkasessa oleilua.

Lempiharrastuskin liittyy kesäaikaan, jolloin Tiltu pääsee emäntänsä kanssa kalaan. Uimisesta Tiltu ei välitä, mutta mökillä veneellä vesille lähteminen on ihanaa. Jos koirarouva jostain syystä jätetään rannalle, itku kuuluu kauas veneeseen asti.

Niitä menneitä reissuja on hyvä muistella veneessä emännän kalansaalista vahtiessa.

Tiltu2Karjalainen20180317

Tiltun perheessä on viisi ihmistä ja paljon eläimiä

Nimi: Tiltu.
Syntynyt 5.9.2002. Maksoi tuolloin 30 euroa.
Perhe: Mikko, Hanna, Väinö, Oiva ja Venla Kiiski, parta-agamaliskot Ii ja Aa sekä neitokakadut Ilo ja Reino.
Harrastukset: Veneily ja kalastaminen.
Lempiruoka: Kaikki mahdollinen ihmisten ruoka, omat nappulat ja syntymäpäivisin maksalaatikkokakku.

Juttu liittyy vanhoja eläimiä käsittelevään Karjalaisen lauantaimatineaan. Lue lisää:

Lemmikeillä on edellytykset elää yhä pidempään, mutta vanhuuden saavuttaminen vaatii monen palasen loksahtamista kohdalleen

Suomalaiset panostavat lemmikkien hoidossa luonnollisuuteen - "Kun lemmikkiä rakastetaan, siitä halutaan pitää huolta"

Rose-poni, 23 vuotta, on ottanut pihapiirissään huolehtijan roolin – video

Botaniasta tuttu Juuso-papukaija on läheisyydestä pitävä viihdyttäjä – video

18-vuotias Hippu-kissa muutti eläkepäiviksi takaisin lapsuudenkotiin - video

Video: Perhe on tärkeä uskolliselle vahdille, kohta 14-vuotiaalle Remulle

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa