Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Maakunta

Rose-poni, 23 vuotta, on ottanut pihapiirissään huolehtijan roolin - video

  • Anna Sievälä
  • Juha Inkinen

Vapaus ja varsa, siinä Viinijärvellä asuvan shetlanninponi Rosen elämän kulmakivet. Huhtikuussa 23 vuotta täyttävä Rose saa kulkea kotitilansa pihapiirissä vapaasti ja päättää itse, milloin haluaa piha-aitaukseen ja milloin takaisin talliin.

Karsinastaan iäkäs rouva on tarkka: järjestyksen pitää säilyä, ja maailmankirjat ovat sekaisin, jos karsinaa joutuu vaihtamaan toisen hevosen tai ponin kanssa. Rutiinitkin auttavat pitämään päiväjärjestystä: emännältä on saatava illalla rapsutukset ja silmien puhdistus, jotta poni voi käydä hyvillä mielin nukkumaan.

Rose on ottanut tilan muiden eläinten joukossa huolehtijan roolin. Samassa tallissa asustaa Rosen lisäksi kolme muuta tammaa: eestinhevonen, New forest -poni sekä Rosen oma kuopus, 6-vuotias shetlanninponi. Rose on tallin eläimistä iäkkäin ja ottanut vastuulleen myös toisten kaitsimista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Laumaluonteinen poni nostaa piha-aitauksessa mekkalan pystyyn, jos joku toinen erehtyy lähtemään omille teilleen.

Luonteeltaan kiltti ja rauhallinen Rose tulee toimeen myös muiden eläinlajien kanssa. Tallin yhdessä karsinassa on lampaita, ja aiemmin ponilla oli jopa oma karsinapupu, jonka sijainnin Rose aina tarkisti huolellisesti ennen makuulle käymistä.

Nuorimman varsansa kanssa Rose on erottamaton. Ruotsissa vuonna 1995 syntynyt Rose ehti länsinaapurissa tehdä kolme varsaa, kunnes muutti ensin Lappeenrantaan ja yhdeksän vuotta sitten Viinijärvelle.

Suomen puolella Roselle on syntynyt kaksi varsaa, joista jälkimmäinen jäi asumaan samalle tilalle. Kun varsa täytti kolme vuotta, piti Rose viedä kesäksi kyläilemään tuttavan luokse, jotta se vierottuisi imettämästä varsaansa.

Piha-aitauksessa Rose ja kuuden vuoden ikään ehtinyt kuopus viettävät kuitenkin aikaa yhä tiiviisti yhdessä – kun varsan kerran on tehnyt, pitää siitä myös huolehtia, tuntuu Rose ajattelevan.

Melkein neljännesvuosisadan kestänyt elämä on tuonut mukanaan myös vaivoja.

Viimeisen tiineyden aikana Rosella todettiin puhkuri. Sairaus on pysynyt oireettomana, eikä ponirouva tarvitse siihen lääkitystä. Samoin iäkkäitä hevosia vaivaava cushingin tauti on pysynyt kurissa ilman lääkitystä – kehaisipa eläinlääkäri Rosea jopa harvinaisen hyväkuntoiseksi cushing-poniksi.

Kun Rose pääsee emäntänsä kanssa vaikkapa agilitykentälle, ei ikä näy: poni tepsuttaa juoksuaan yhtä pirteään tahtiin kuin aina ennenkin.

Kavioissa vuodet silti jonkin verran painavat – kavioaines ei ole yhtä kovaa kuin ennen.

Rose4Karjalainen20180317

Rose täyttää pian 23 vuotta

Nimi: Sjöängen Rosé eli Rose.
Syntynyt Ruotsissa 28.4.1995.
Tehnyt yhteensä viisi varsaa, joista nuorimmainen asuu yhä samalla tilalla Viinijärvellä.
Harrastukset: agility ja ohjasajo.
Lempiruoka: porkkanat, leipä, heinä ja oma erikoisrehu.
Omistaja: Sanna Koukkumäki.

Juttu liittyy vanhoja eläimiä käsittelevään Karjalaisen lauantaimatineaan.

Lue lisää:

Lemmikeillä on edellytykset elää yhä pidempään, mutta vanhuuden saavuttaminen vaatii monen palasen loksahtamista kohdalleen

Suomalaiset panostavat lemmikkien hoidossa luonnollisuuteen - "Kun lemmikkiä rakastetaan, siitä halutaan pitää huolta"

Botaniasta tuttu Juuso-papukaija on läheisyydestä pitävä viihdyttäjä – video

Tiltu-koira, 15.5 vuotta, rakastaa veneilyä mutta ei välitä uimisesta - video

18-vuotias Hippu-kissa muutti eläkepäiviksi takaisin lapsuudenkotiin - video

Video: Perhe on tärkeä uskolliselle vahdille, kohta 14-vuotiaalle Remulle

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa