Keskiviikko, 12.12.2018 
Tuovi
Maakunta

Pokat 2021 lähtee nyt lentoon - edellisen kerran rahaa käytettiin lähes 200 miljoonaa euroa

  • Hannu Kauhanen

Pohjois-Karjalan uusin maakuntaohjelma Pokat 2021 on kirjoitettu valmiiksi ja on valmis vauhtiin. Käynnistysseminaari pidettiin Joensuussa keskiviikkona.

Paikalle saapuikin runsaasti maakunnallisten asioiden kimpussa olevaa tai niistä kiinnostunutta väkeä.

- Valmistelussa oli mukana yli 400 ihmistä, ja tilaisuuksia pidettiin viime vuoden aikana 83. Viime vuoden lopussa päättyneessä edellisessä maakuntaohjelmassa tehtiin 477 kehittämishanketta, joihin käytettiin 193 miljoonaa euroa, seminaarin vetäjä, vs. kehittämisjohtaja Eira Varis (arkistokuvassa) kertoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ensimmäinen maakuntaohjelma tehtiin 1990-luvulla, ja siitä pitäen sellainen on lakisääteisesti laadittu neljän vuoden välein.

- Tämä on jatkuvaa kehittämistyötä, ja osa hankkeistahan jatkuu kulloisenkin Pokatin päättymisen jälkeenkin, Varis sanoi.

Uudessa Pokat 2021 -ohjelmassa ovat mukana muun muassa älykkään kasvun ja kestävän kasvun visiot.

Älykkään erikoistumisen ytimiksi valikoituivat metsäbiotalouden uudet ratkaisut sekä teknologiat ja materiaalit kasvun mahdollistajina.

Ohjelman laatijoiden mukaan merkittävää kasvun potentiaalia on kaivannaistoiminnalla ja matkailulla. Myös maataloudella ja ruuantuotannolla on tärkeä merkitys.

Elinvoimaa haetaan alueiden verkostoitumisesta. Erilaisten asioiden saavutettavuuden tulee olla kunnossa, samoin toimintaympäristöjen.

Elinkeinorakenne on saatava monipuoliseksi, kestäväksi ja työllistäväksi. Ihmisten arkea halutaan sujuvoittaa. Ihmisille halutaan elinikäisen osallistumisen mahdollisuus.

- Näitä asioita tavoitellaaan niin paikallisesti vaikkapa kylien tasolla, paikkakunnallisesti, maakunnallisesti, valtakunnallisesti, EU-tasolla ja vielä globaalillakin tasolla, onhan EU:hun kuulumaton Venäjä tuossa vieressä, Varis kertoi.

Maakunnasta halutaan tehdä öljyvapaa. Tähän suuntaan ollaan jo edettykin esimerkiksi Outokummussa.

- Kun Outokummun Energia siirtyi 99,5-prosenttisesti öljystä hakkeeseen, niin fossiilisten polttoaineiden päästöt vähenivät 66 prosentilla, Anniina Kontiokorpi kertoi.

Myös ympäristöasiat nähdään ohjelmassa tärkeiksi luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja lahopuita myöten.

Ohjelman laatijat eivät näe ristiriitaa hyvinvoivan ja monimuotoisen luonnon sekä esimerkiksi kestävän metsätalouden välillä.

Varsinaisen maakuntaohjelman lisäksi valmistelussa laadittiinkin erillinen Ympäristöselostus.

Sen sijaan maakuntauudistuksen myötä mahdollisesti toteutuvaan ympäristön- ja luonnonsuojelupuolen heikkenemiseen Pokat 2021 -ohjelmassa ei puututa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa