Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 118

Maakunta

Talvivaaran ongelmat eivät heijastu Kylylahden kaivokseen

  • Lari Lievonen
Luikonlahden rikastamo Kylylahti Copper Oy Luikonlahden rikastamo Kylylahti Copper Oy

Kaivannaisteollisuus on nosteessa. Pohjois-Karjalassa kaivostoiminta aloitetaan seuraavaksi Kylylahden kaivoksella Polvijärvellä, ja uusiakin ympäristölupia on vireillä.

– Pääsimme kuun alussa ensimmäisen kerran kiinni malmiin, kertoo Kylylahden kaivospäällikkö Seppo Tuovinen Kylylahti Copperista, joka on australialaisen Altona Mining ltd:n tytäryhtiö.

Tällä hetkellä kaivoksella ajetaan vinotunneleita, ja joulukuussa aloitetaan louhintatasojen louhiminen.

Esiintymän arvioitu koko on runsaat kahdeksan miljoonaa tonnia louhintakelpoista malmia. Kun kaivos pääsee täyteen vauhtiin, syntyy sen malmista valmista kuparirikastetta noin 8 000 tonnia vuodessa. Esiintymän suuruus mahdollistaa ainakin 8–9 vuoden kaivostoiminnan Kylylahden kaivoksella.

Tuovinen kertoo, että Sotkamossa Talvivaaran kaivoksella ilmenneet ympäristöongelmat eivät vaikuta millään tavalla Kylylahden kaivoksen suunnitelmiin tai toimintaan.

– Talvivaara on suuri avolouhos, me emme toimi lainkaan samassa mittakaavassa.

– Meillä on hyvin vähän yhtäläisyyttä Talvivaaran kanssa. Kylylahden kaivos on perinteinen maanalainen perusmetallikaivos, missä kaivoksen kuivanapitovedet johdetaan Polvijärveen selkeytysaltaiden kautta ja vedet ovat puhtaita, kertoo Altona Miningin Suomen toimintojen johtaja Jarmo Vesanto.

Lue lisää Pohjois-Karjalan kaivoksista torstain Karjalaisesta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa