Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Maakunta

Kolumni: Suomi ei ole enää ajopuu vaan vahvasti osa läntistä yhteisöä

Puolueettomana maana pidättäydymme kansallisista toimista. Haluamme olla sillanrakentaja idän ja lännen välillä sekä säilyttää keskusteluyhteyden Venäjään.

Kuulostaako tutulta? Tämänkaltaisia perusteluja on totuttu kuulemaan Suomelta, mutta nyt nämä sanat eivät tulleetkaan presidentti Sauli Niinistön tai pääministeri Juha Sipilän (kesk.) suusta, vaan osapuilleen näin viestitti Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz.

Kurz ilmoitti tällä tavoin maanantaina Itävallan kannan. Se ei karkota venäläisiä diplomaatteja vastatoimena Etelä-Englannin Salisburyssa tapahtuneelle myrkytystapaukselle, josta Iso-Britannia syyttää Venäjää. Entinen venäläinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä ovat yhä kriittisessä tilassa sen jälkeen, kun he maaliskuun alussa altistuivat Novichok-hermomyrkylle Salisburyssa. Tämä myrkky on kehitetty entisessä Neuvostoliitossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomi kuuluu tämän kolumnin kirjoitushetkellä niiden 18 EU-maan joukkoon, jotka ovat yhteisessä rintamassa ja ilmoittaneet venäläisdiplomaattien karkotuksista. EU-maita on kuitenkin 28, ja niistä usea vähintäänkin empii päätöstään ja osa on Itävallan tavoin myös pidättäytymässä karkotuksista.

Kyse ei ole mistään dramaattisesta EU:n rivien hajoamisesta, sillä Itävaltakin on ilmoittanut tukevansa päätöstä EU:n Moskovan-lähettilään poiskutsumisesta. Se ei vain ryhdy mihinkään kansallisiin toimiin.

Tämä vähättelevä vain-sana ei kuitenkaan sovi nyt Suomeen. On lähes ennenkuulumatonta, että Suomi teki maanantaina nopean päätöksen liittyä Venäjän vastaisiin toimiin, kun kuitenkin Venäjä kiistää jyrkästi osallisuutensa myrkytystapaukseen ja kun esimerkiksi Irlantikin ilmoitti vielä harkitsevansa asiaa.

Olisiko tätä voinut tapahtua, jos Tarja Halonen olisi yhä presidentti tai jos SDP olisi nyt hallituksessa?

Tällaisen kysymyksen esittäminen tuntuu itsestänikin julkealta, mutta sille saa perusteita siitä, että entinen pitkäaikainen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) arvostelee Suomen päätöstä. ”Näillä tiedoilla, joita minulla nyt on, en olisi tähän päätökseen ryhtynyt.

Toimien pitäisi oikeusvaltiossa perustua riittäviin näyttöihin eikä vain epäilyihin.

Emmehän me halua laskea oikeusstandardejamme samalle tasolle kuin Venäjä”, Tuomioja kirjoitti maanantaina Facebook-sivulleen.

Tuomioja ei toki puhu Halosen eikä SDP:nkään puolesta, mutta on hänen arvostelunsa merkki siitä, että jonkinasteinen muutos on tapahtunut.

Jos Suomi on joskus ollutkin ajopuu, niin enää se ei sitä ole.

Suomi on aiempaa selvästi vahvemmin osa länttä ja kietoutuu tähän läntiseen yhteistyöhön entistä tiiviimmässä yhteistyössä ja samantahtisesti Ruotsin kanssa. Tämä karkotuspäätöskin on identtinen Ruotsin kanssa.

Minusta tämä on oikein, ei läheskään riskitöntä mutta oikein.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa