Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Maakunta

Video: Pääsiäismunien koristelu on pikkutarkkaa ja koukuttavaa työtä

  • Heli Pottonen
  • Riikka Hurri

Media

Valamon luostarin kurssilla opeteltiin pääsiäisen alla koristelemaan pääsiäismunia hyvin vanhojen perinteiden mukaisilla mehiläisvahatekniikoilla, kuten pisanka-, nuppineula- ja sulkatekniikalla. Monivaiheinen ja pikkutarkka pisankatekniikka on varsin kaukana lapsuudesta tutusta munien vesivärimaalauksesta.

Pisankatekniikassa muniin piirretään haluttuja kuvioita juoksevan kuumalla mehiläisvahalla, minkä jälkeen muna upotetaan väriliemeen. Kun ensimmäinen väri on kiinnittynyt munan pintaan, tehdään värin päälle vahalla taas uusi kuvio ja muna upotetaan edellistä tummempaan väriin.

Vahakuviot piirretään vanhanaikaisella tasaterämustekynällä tai erityisellä työvälineellä, kitskalla. Väri tarttuu vain niihin kohtiin, joissa ei ole vahaa, eli vahatut kohdat jäävät valkoisiksi tai sen värisiksi, minkä värin päälle vahaa on levitetty.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lopuksi mehiläisvaha sulatetaan pois munan pinnasta, jolloin jäljelle jää haluttu kuvio ja hallitsevaksi väriksi se, mihin väriin muna on viimeiseksi upotettu.

– Yhden pisankamunan tekemiseen voi kulua useita tunteja, jos yksityiskohtia ja värejä on paljon, kurssin opettaja Mari Äyräväinen, 51, kertoo.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa