Tiistai, 22.1.2019 
Visa
Maakunta

Kuvat: Ilvekset jälleen pihapiirissä Pyhäselän Nivassa – ”Yksi näytti hampaitaan”

  • Arttu Koistinen
  • Tuija Lehtonen

Se käänteli kauniisti päätään ja väläytti hampaitaan Tuija Lehtoselle sunnuntaina. Lehtosen pihalle tallusteli kolme ilvestä Pyhäselän Nivassa illalla puoli kahdeksan aikoihin, kun talon väki teki talousaskareita.

- Kävin hakemassa kameran. Pääsin kuvamaan yhtä ilvestä kahdenkymmenen metrin päästä. Se makasi pihalla ja näytti hampaitaan. Eläin näytti terveeltä.

Kaksi muuta ilvestä seurasi tilannetta kolmenkymmenen metrin päästä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Ilvekset olivat pulskassa kunnossa, Lehtonen toteaa.

Lehtosen mukaan ilvekset piipahtivat naapurin tontilla ja palasivat takaisin. Ilveksillä ei ollut kiire pois pihalta.

- Ilvekset eivät pelänneet ihmistä. Tämähän on nyt mielenkiintoista, on ilmeisesti kiima-aika. Luulen, että ilvekset jäävät tähän pyörimään, Lehtonen sanoo.

Maaliskuussa kaksi ilvestä valokuvattiin Nivassa Niemennokassa noin kahden ja puolen kilometrin päässä Tuija Lehtosen kotoa. Lehtonen arvelee, että kyseessä ovat eri ilvekset.

- Alueella on liikkunut neljä ilvestä viime aikoina. Ilveskanta on tosi runsas. Näköhavainnot ilveksistä ja susista ovat kasvaneet räjähdysmäisesti.

Lehtosen mukaan sudet kävivät tontilla kahdesti syksyllä. Ilveksetkin kävivät koira-aitauksen nurkalla, Lehtonen kertoo.

Vaikka Lehtonen kertoo tottuneensa villieläimiin, ilveksen näkeminen on aina elämys.

- Ne ovat hienoja ja kauniita eläimiä. Toisaalta huolettaa, koska täällä on pikkulapsia, hevosia ja koiria.

Ilveksiä metsästettiin Suomessa helmikuun lopussa päättyneellä metsästyskaudella lähes yhtä monta yksilöä kuin edellisellä kaudella. Saaliiksi saatiin 387 ilvestä, kun edelliskaudella kaadettiin 399 ilvestä.

Vilkkaaseen keskusteluun innostuneet kokousedustajat vaativat viime kuussa Metsästäjäliiton Pohjois-Karjalan piirin vuosikokouksessa ahman ja ilveksen todellisen kannan selvittämistä. Juttu on luettavissa tilaajille täällä.

Ilves1 Kuva: Tuija Lehtonen

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa