Perjantai, 4.12.2020 
Aira, Airi
Maakunta

Pohjois-Karjalassa nuoret saavat e-pillereiden aloituspakkauksen ilmaiseksi - täysin ilmainen ehkäisy vielä kaukana

  • Saija Kauhanen
  • Kimmo Penttinen

Vain harva kunta tarjoaa Suomessa maksuttoman ehkäisyn nuorille, vaikka sosiaali- ja terveysministeriö on suositellut maksuttomuutta alle 20-vuotiaille jo vuonna 2007. Samoilla linjoilla on Käypä hoito -suositus.

Myös Väestöliitto sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat ajaneet maksuttomuutta.

Perusteluina maksuttoman ehkäisyn tarjoamiselle on ollut esimerkiksi aborttien ja seksitautien vähentäminen sekä nuorten yhdenvertaistaminen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjois-Karjalassa Siun soten alueella kaikki halukkaat nuoret saavat maksutta kolmen kuukauden e-pillerialoituspakkauksen terveydenhoitajalta.

THL:n vuoden 2013 tilastojen mukaan alle 20-vuotiaille tehtiin eniten abortteja maakunnista Pohjois-Karjalassa. Joensuun kaupunginhallitus käsitteli nuorten ehkäisyn maksuttomuutta vuonna 2015 mutta epäsi maksuttomuuden.

Lieksan nuorisovaltuusto teki viime vuonna aloitteen alle 25-vuotiaiden ilmaisesta ehkäisystä. Siun sote käsitteli asiaa viime kesänä ja ilmoitti vastauksessaan, että vuonna 2018 voitaisiin käynnistää talousarvion puitteissa kokeilu maksuttomasta ehkäisystä, ja Lieksa voisi olla osa kokeilualuetta. Talousarvio ei ole kuitenkaan antanut myöten kokeilulle.

Aiheesta lisää Karjalaisen tilaajille:

Ilmainen ehkäisy leviää hitaasti - "Ehdottomasti kokeilun arvoinen asia"

Ehkäisyä haetaan usein 9. luokalla - osa nuorista kokee hinnan liian korkeaksi

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi