Sunnuntai, 20.1.2019 
Sebastian
Maakunta

Joensuussa koettiin erikoinen neljän lämpöasteen pudotus puolessa tunnissa

  • Timo Riistaniemi
Ilmatieteen laitoksen mittausasemalla Joensuun Linnunlahdella tapahtui jotain outoa keskiviikkona iltapäivällä.

Kello 14.10 kirjattiin lämpötilaksi 15,0 astetta. Vain puoli tuntia myöhemmin lämpötilakäyrä näytti 11,0 asteen lämpötilaa. Neljän asteen pudotus puolessa tunnissa on outoa, sillä Joensuussa paistoi aurinko samalla tavalla koko päivän. Linnunlahdella lämpötila nousi sittemmin 11 asteesta aina 14,3 asteeseen (kello 16.20).

Joensuun Veden epävirallisella sääasemalla Kuhasalossa vastaavaa pudotusta ei havaittu, vaan mittausasema ilmoittaa päivän korkeimmaksi lämpötilaksi mitatun 16,5 astetta, kello 13.54.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta etsii syytä neljän asteen pudotukselle. Hän huomaa, että Liperissä sijaitsevalla järviasemalla oli lievempi lämpötilan pudotus. Kello 14.40 mitattu 11,7 astetta vaihtui alle tunnissa 9,4 asteeseen kello 15.30.

- Nyt on voinut käydä niin, että Linnunlahdella on tuuli kääntynyt järven puolelta puhaltavaksi. Jos järvessä on jäätä, vaikuttaa sieltä rantaan nouseva kylmä ilma, pieni järvituuli, paikallisesti hyvinkin voimakkaasti.

Tuulihavaintoja ei Linnunlahdella mitata. Neljän asteen pudotuksen aikana on Liperissä, Joensuun lentoasemalla, tuullut kahta kolmea metriä sekunnissa. Tuulen suunta on vaihdellut koillisen ja pohjoisen välillä, joten meteorologin teoria saa vahvistusta.

Vastaavaan ilmiöön törmätään Vallan mukaan Kajaanin lentoasemalla lähes joka vuosi, alkukesällä. Jos läheiset vesistöt pysyvät pitkään jäisinä, nousee sopivalla tuulella järven päällä oleva kylmä ilmamassa maalle ja heilauttaa lämpölukemia useillakin asteilla.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa