Sunnuntai, 16.12.2018 
Auli, Aulikki
Maakunta

Raju ennustus kevättulvista: Pielisen pinta nousee vielä 1,2 metriä eli vuoden 1962 tasolle

  • Arttu Koistinen
  • Marianne Hakala
Arkistokuva Arkistokuva

Pohjois-Karjalan vesistöille ennustetaan monin paikoin tavanomaista suurempia kevättulvia, ely-keskus tiedottaa.

Lumen vesiarvo on maakunnassa laajalti noin 50 prosenttia yli tavanomaisen, ja ainoastaan maakunnan eteläosissa lumen vesiarvo on ajankohtaan nähden keskimääräinen.

Pienemmillä vesistöillä tulvahuiput ajoittunevat toukokuun puolenvälin tienoille ja suuremmilla vesistöillä kesäkuun puolelle, tiedotteessa kerrotaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Erityisesti säännöstelemättömän Pielisen vedenkorkeuden ennustetaan nousevan kesäkuussa harvinaisen korkealle.

- Luonnonmukaisesti juoksutettuna suunnilleen samalle tasolle kuin vuonna 1962, mikä on noin 1,2 metriä enemmän kuin vedenkorkeus tällä hetkellä, ely-keskus toteaa.

Pieliselle ennustettujen tulvavahinkojen rajoittamiseksi Itä-Suomen aluehallintovirasto on Pohjois-Karjalan ely-keskuksen hakemuksesta myöntänyt luvan poiketa Pielisen luonnonmukaisesta juoksutuksesta.

Pielisjoen virtaamaa ryhdytään kasvattamaan vähitellen perjantaista alkaen.

Pielisen vedenkorkeus on tarkoitus palauttaa takaisin luonnonmukaiselle tasolleen virtaamaa pienentämällä syksyn aikana tulvatilanteen mentyä ohitse, ely-keskus valottaa.

Saimaan järvialtaaseen kuuluvien Pyhäselän ja Oriveden sekä Saimaan vedenpinnat ovat tällä hetkellä keskimääräisissä tulvakorkeuksissaan ja noin 50 senttimetriä yli ajankohdan pitkäaikaisten keskiarvojen.

Kuuleminen tulvariskien hallinnan suunnittelusta sekä vesienhoidon suunnittelusta on käynnissä 9. heinäkuuta saakka. Kansalaiset, yritykset, järjestöt ja yhteisöt voivat kertoa mielipiteensä siitä, mihin tulvariskien hallinnan suunnittelussa sekä vesienhoidon suunnittelussa pitäisi kiinnittää huomiota.

Mielipiteensä voi kertoa verkossa osoitteessa http://www.ymparisto.fi/vaikutavesiin.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa