Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Maakunta

Kolumni: Kahvakuulan heiluttelu on epäterveellistä

Lisää taakkaa syntisäkkiin, joka sekin lienee muovista tehty. Ilmassa velloo niin paljon epäilyjä.

Hammasharjan käyttö täytyy lopettaa välittömästi, sillä se on epäterveellistä ja jopa vaarallista. Vaikka hammasharjan puhdistava vaikutus on terveellistä suulle, niin muuten sitten ei olekaan.

Harvoin tulee ajatelleeksi, että hammasharjasta irtoaa suuhun hengenvaarallisia mikromuovin murusia ja sirusia. Ne ovat niin pieniä, ettei niitä silmällä näe eikä kielellä maista, ja siinä se vaara piileksii.

Ja minne mikromuovi menee? Vatsaanhan se luiskahtaa, sieltä aikanaan pönttöön, jätevesiviemäriin, puhdistamolle ja oman maakunnan vesiin. Ennen pitkää kertaalleen syöty mikromuovi päätyy kirjoloheen. Muoviin pakattu kirjolohi myydään ihmiselle, joka tekee siitä ruokaa, ja syö, koska kala on terveellistä.

Sitten on taas pestävä hampaat, ja sama rumba alkaa uudestaan. Tätä se on kiertotalous.

Erityisen vaarallista hampaiden harjaaminen on, jos sen jälkeen huuhtelee suunsa pullotetulla vedellä, koska se on hanavettä hygieenisempää, terveellisempää, etenkin arveluttavissa olosuhteissa. Pullotettu vesi on kuitenkin vaarallista, sillä pullosta irtoaa mikromuovia, jonka ihminen huomaamatta juopottelee, ja niin edelleen. Sama kehä, sama uhka, sama vaarallisuus.

Hammasharjan vaarallisuutta ei ole välttämättä tutkittu, mutta jos oikein tarkasti ja hartaasti tutkitaan, niin kyllä on ihme, jollei mikromuoveja löydy.

Mutta ei hätää! Vaihtoehtoja löytyy. Muovisen hammasharjan voi vaihtaa esimerkiksi luomuhevosen hännänjouhista tehtyyn. Ylivuotisista mustikanvarvuista sellaisen tekaisee, ja pajustakin voi vuolaista. Jos samaa pajutikkua käyttää useamman kerran, niin pestä täytyy aina silloin tällöin. Ei kuitenkaan pullovedellä, sillä siinä on niitä mikromuoveja.

Paju on parempi kuin mänty, josta tulee suuhun pihkaa, eikä sen terveysvaikutuksista ole tymäkkää EU-takuuta tai tärpäkkää kieltodirektiiviä.

Vaikka voihan se olla niinkin, että tässä taas liioitellaan. Ja vouhotetaan!

Sienissä on säteilyä ja suurissa haukikaloissa myös. Paljon pitää syödä, jotta säteilyyn kuolee. Ennemmin ihminen kuolee ähkyyn, ylensyöntiin ja liikalihavuuteen kuin säteilyyn tai mikromuovien myrkytykseen. Tosin siinä vaiheessa se on loppujen lopuksi aika yhdentekevää.

Kahvakuula on pöpöpommi (IS, 27.1.2017). Siitä voi saada vaikka minkä taudin. Terveysnatsit eivät tämän kummoisempaa todistetta tarvitse. Likaisen kahvankuulan heiluttelu on epäterveellistä. Viisautta on lopettaa kahvankuulan koskettelu heti etenkin yleisessä käytössä olevilla kuntosaleilla. Kotona aikuinen saa tehdä vapaammin melkein mitä vaan.

Voi laittaa rukkaset käteen ennen kuin rupeaa pöpöpommia hipelöimään. Kahvakuulan pesaisee kätevästi painepesurilla. Mieluummin painepesurilla kuin sillä pullovedellä mikromuoviriskin takia. Kynsien aluset kannattaa myös pesaista melkein joka päivä tai edes joskus.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi