Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Maakunta

Mustalista: Vappuna pöntölle

  • Jouko Salmela
Puhujapöntöt täyttyvät jälleen Vappuna tulisieluisista politiikan saarnamiehistä, jotka kaunopuheisesti haukkuvat alimpaan helvettiin muiden puolueiden onnettomat tunarit, mutta lupaavat kaikille paratiisimaisia olosuhteita kehdosta hautaan, tuhannen kapakan kautta, jos...

...jos älyät äänestää minua.

Jos vappupuheita tarkastellaan perinteisen rintamalinjajaon mukaan, niin takavuosina Vapun toreilla ja turuilla pauhasivat toverillisessa vallankumoushengessä vain punikit, mutta nykyisin ollaan jo niin solidaarisia, tasa-arvoisia ja metoo-hengen läpitunkemia, että äänensä saa kuuluviin myös lahtaripuoli.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Poliittisten puhujien rankinglistan ykkösenä on pysynyt vuosituhansien ajan Demosthenes, kreikkalainen valtiomies. Hän ei hakenut apua PR- ja viestintätoimistoilta, vaan yritti muun muassa voittaa aaltojen pauhun huutamalla meren rannalla suu täynnä kiviä. Jos siis vappuaattona näet joensuulaisten kunnallispoliitikkojen karjuvan Linnunlahdella Pyhäsaaren suuntaan suu täynnä sepeliä, niin älä soita ambulanssia, siinä harjoitellaan vappupuhetta antiikin ajan parhaiden oppien mukaan.

Poliittisista puhujista oma ehdoton suosikkini on SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Siinä on mies joka ei kiertele eikä kaartele, vaan vastaa kakistelematta, rehdisti ja suoraselkäisesti jokaiseen kysymykseen viestintägurun käskyjen mukaan.

Puheenjohtaja Antti Rinne, paljonkohan kello mahtaa olla?

- Hyvä ja usein esitetty kysymys, koska työttömillä, eläkeläisillä, lapsiperheillä ja opiskelijoilla ei Sipilän ja Orpon riistäjähallituksen aikana ole varaa ostaa omaa kelloa. Ja jos saan vielä jatkaa, niin työttömillä, eläkeläisillä, lapsiperheillä ja opiskelijoilla ei ole varaa kelloon seuraavankaan hallituksen aikana, jos Sipilä ja Orpo saavat jatkaa nykyisenkaltaista työttömien, eläkeläisten, lapsiperheiden ja opiskelijoiden retuuttamista ja sortamista.

- Puheenjohtaja Antti Rinne, meneekö tämä juna Ouluun?

- Haluan tässä yhteydessä painokkaasti korostaa, että työttömille, eläkeläisille, lapsiperheille ja opiskelijoille on aivan se ja sama minne tämä juna menee, koska Sipilän ryövärihallituksen aikana työttömillä, eläkeläisillä, lapsiperheillä ja opiskelijoilla ei ole varaa matkustaa minnekään. Valitettavasti näyttää siltä, että Sipilä ja Orpo soittavat armotta ruoskaansa työttömien, eläkeläisten, lapsiperheiden ja opiskelijoiden selkään jatkossakin, jos ei kansa havahdu. Muuten, mainitsinko jo työttömien, eläkeläisten, lapsiperheiden ja opiskelijoiden onnettoman tilanteen Sipilän ja Orpon rautaleukojen julmassa puristuksessa?

- Kiitos, kyllä tuli mainittua.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi