Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Maakunta

Kolumni: Kollektiivista humalahakuisuutta ja tylsät puheet

Poliittista vappuhuumoria: Sauli Niinistö ja Vladimir Putin olivat saunomassa. Putin sanoi, että kyllä meidän pitäisi yhdistää maamme.

Rehellisenä miehenä Niinistö arveli olevansa jo liian vanha mies niin suuren maan presidentiksi.

Suomalaisesta vapusta ei ole vientituotteeksi. Kaikille sallittua kollektiivista humalahakuisuutta ja tylsät poliittiset puheet turuilla ja toreilla.

Onneksi muuallakin osataan viettää vappua.

Jo Rooman valtakunnassa vappua juhlittiin kukkasten päivänä. Naisetkin saivat juhlia, mikä oli epätavallista.

Vappuna 1886 Yhdysvalloissa alkoi yleislakko, jonka seurauksena työpäivää lyhennettiin kahdeksantuntiseksi. Sen jälkeen vappu on ollut Työväen päivä useimmissa teollisuusmaissa.

Toukokuun 1. oli suuri päivä myös vuonna 1948. Silloin perustettiin Pohjois-Korean kansantasavalta, kertoo Wikipedia. Onnea vaan, kun työtä riittää eikä työttömyyttä ole. Kiitos kuuluu maan sympaattiselle johtajalle.

Saksassa vappuyö tunnetaan noituuden ja taikuuden yönä. Saksalaisille vappu on Suomen pääsiäinen ilman suklaamunia ja rairuohoa.

Irlannissa ja Skotlannissa poltetaan vappuna kokkotulia ja vietetään pakanallista, kelttiläistä Beltane-juhlaa. Silloin elävien ja kuolleiden maailman rajan uskotaan olevan ohuimmillaan. Lisäksi Beltanen aikaan nainen ja mies ovat herkästi hedelmällisiä, joten silloin tehdään juuri sitä, mitä Suomessakin vappuna. En tarkoita tippaleipiä, enkä paukkuserpentiinejä.

Brittien saarilla, Saksassa ja Ruotsissa poltetaan vappuna kokkoja. Ovat ilmeisesti vohkineet suomalaisilta idean juhannuskokoista.  Ruotsalaisetkaan eivät ymmärrä juhannuskokkojen päälle mitään. Tanssivat juhannussalon ympärillä ja laulavat yhdessä jopa selvinpäin. Omituista väkeä.

Muinaisessa Suomessa poltettiin vapun tienoilla toukotulia, helavalkeita, pahojen henkien karkottamiseksi, lehmien laidunkauden avaamiseksi ja hyvän sato-onnen saamiseksi. Sittemmin tästä luovuttiin, kun olisi pitänyt tehdä kolmena kappaleena anomus EU:lle, pelastus- ja väestönsuojelusuunnitelma ely-keskukselle sekä hakea avi-virastolta lupa miestä väkevämmän simatarjoilun järjestämiseen.

Ranskassa vappua juhlitaan kukkasilla antamalla kielokimppu rakkaimmille. Kieloja tai koiranruusu. 

Kreikassakin vappu on Kukan päivä. Silloin alkaa kesä. Siksi sen kunniaksi lähdetään luontoon suurella porukalla perheen ja ystävien kanssa.

Hollannissa vappuna juhlitaan kuninkaallisia, tietysti oranssissa väreissä. Virossa vappua juhlitaan koko viikko. Ei ihme, miksi Viro kiinnostaa suomalaisia opiskelijoita. Havaijilla vappuna tanssitaan hulahulaa lei-seppeleet kaulalla, ja nautiskellaan – ihan normimeininkiä.

Arveluttavaa vappuhuumoria: Opiskelevan nuorison harjoitusvappu kestää Oton päivästä Yrjön päivään.

Ei onnistu, sanoi apteekkari asiakkaalle. Arsenikin ostoon pitää olla lupa. Pelkkä anopin kuva ei kelpaa reseptiksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi