Maanantai, 3.8.2020 
Nea, Neea, Linnea
Maakunta

Kolumni: Perussuomalaisten hallituskelpoisuus ei ole Halla-ahosta kiinni

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tarjoutuu jäämään rivikansanedustajaksi, jos se takaa hänen puolueelleen paremmat mahdollisuudet päästä seuraavaan hallitukseen. ”Ministeriys ei ole minulle itseisarvo, vaikka toki oletus on, että puolueen puheenjohtaja on käytettävissä ministeriksi, jos puolue osallistuu hallitukseen”, Halla-aho totesi Keskisuomalaiselle (29.4.).

Halla-aho olettaa, että perussuomalaisten hallituskelpoisuus kytkeytyy vahvasti häneen itseensä henkilönä. Hän arvelee Keskisuomalaiselle, että ”henkilökohtainen osallistumiseni hallitukseen tekisi mahdollisesti joidenkin puolueiden osalta yhteistyön hankalammaksi verrattuna siihen, että perussuomalaiset osallistuisivat hallitukseen ilman minua”.

Voisiko olla todella niin, että perussuomalaisten hallituskelpoisuus kohenisi ratkaisevasti muiden puolueiden silmissä, jos sen puheenjohtaja jättäytyisi hallituksen ulkopuolelle?

Vastaus on yksiselitteisen selvä: ei voisi.

Ensinnäkään miltään puolueelta eivät muut hallituskumppanit suvaitsisi tällaista kaksilla rattailla ajamista. Tällaisella järjestelyllä ei niinkään ratkaistaisi yhtä ongelmaa vaan ennemminkin luotaisiin uusi ja tätä suurempi ongelma, kun puoluejohtajan ei tarvitsisi kunnioittaa puolueensa ministerien hallituksessa sopimia kompromisseja, vaan hän voisi tehdä täysin rinnoin puoluepolitiikkaa ja soimata hallituksen päätöksiä.

Toiseksi kyse ei ole Halla-ahosta henkilönä, vaan kyse on hänen johtamansa puolueen linjasta. Perussuomalaisten yksiniittinen muukalais- ja EU-vastaisuus ei muille puolueille sovi, vaikka sitä johtaisi itse Äiti Teresa, eivätkä muut puolueet halua omien kannattajiensa reagoinnin pelossa sen kanssa hallitus- tai paljon muutakaan yhteistyötä tehdä.

Tämä asia testattiin toden teolla jo viime vuonna, kun puolueitaan johtavat pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) torjuivat hallitusyhteistyön jatkamisen puheenjohtajaansa ja samalla linjaansa vaihtaneiden perussuomalaisten kanssa.

Yhteisen arvopohjan puute oli keskeisin syy sille, että perussuomalaisille näytettiin ovea. Yhteinen hallitusohjelmahan oli jo olemassa ja Halla-ahonkin johtamat perussuomalaiset siihen yhä valmiita sitoutumaan, mutta se ei riittänyt. ”Luovuttamattomat ihmisoikeudet ovat länsimaisen oikeusvaltion perusta. Se puolue, jota Timo Soini rakensi 20 vuotta, muuttui kahdessa vuorokaudessa”, Orpo kiteytti asian.

On sula mahdottomuus, että nykyinen perussuomalaiset kelpaisi hallituskumppaniksi yhdellekään muulle eduskuntapuolueelle, ja ne jokainen ovat kyllä tehneet sen varsin selväksi.

Älykäs ja analyyttinen Halla-aho saattaisi kelvatakin, vaan eivät hänen arvonsa eivätkä puolueen monet muut hahmot, nämä politiikan ”rampet ja naukkikset”.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi