Perjantai, 23.10.2020 
Severi
Maakunta

Huomattava osa vanhemmista rajoittaa lastensa valokuvaamista koulussa

  • Anna Dannenberg
  • Mikko Makkonen
Arkistokuva. Arkistokuva.

Huomattava osa koululaisten vanhemmista ei ole antanut lupaa lastensa valokuvaamiseen.

Joensuussa perusopetuksessa olevista 5 722 oppilaasta lähes joka kolmannen vanhemmat ovat kieltäneet lapsensa kuvan julkaisemisen internetissä.

Useampi kuin joka kymmenes kieltää julkaisemisen tiedotusvälineissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuvauskieltoon voi olla monenlaisia syitä, kuten tietoturvaan liittyvät epäilykset tai halu antaa lapsen päättää isompana itse omasta julkisuudestaan.

Joskus harvoin taustalla saattaa olla esimerkiksi turvakielto, jolloin kuvan julkaiseminen voi jopa vaarantaa lapsen tai hänen perheensä turvallisuuden.

Joensuun kouluissa vanhemmilta kysytään lapsen kuvausluvista kouluun ilmoittautumisen yhteydessä.

Kun tiedot on tallennettu, asiaan ei tulevina kouluvuosina yleensä enää palata, vaan muutoksista tulee ilmoittaa oma-aloitteisesti.

Oppilaiden itsemääräämisoikeus kuvausasioissa kasvaa iän myötä, mutta alakoulussa vanhempien ilmoittamaa kuvauskieltoa noudatetaan yleensä yksikäsitteisesti.

- Tuntuu, että kun koulut alkoivat julkaista enemmän kuvia omilla nettisivuillaan, vanhemmat suhtautuivat siihen ainakin aluksi penseämmin. Toisaalta ihmiset kuitenkin jakavat omilla nettisivuillaan ja tileillään vaikka mitä, toteaa Rantakylän koulun rehtori Antti Ikonen.

Hänen mukaansa on kiinnostavaa nähdä, vaikuttaako lupakäytäntöihin viimeaikainen lisääntynyt puhe tietosuoja-asioista ja siitä, miten esimerkiksi sosiaalisen median yhtiöt käyttävät ihmisten kuvia ja niihin liittyviä tietoja.

Kuvauskiellot näkyvät koulujen lisäksi myös lasten harrastuksissa.

kuvauskielto

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi