Tiistai, 18.12.2018 
Aapo, Aappo, Rami
Maakunta

Yrittäjät suivaantuivat Siun soteen - Valtimolainen yrittäjä päätyi irtisanomaan vaikeavammaisten hoitosopimuksia halpuuttamisen vuoksi

  • Ulla Korkatsu
  • Kimmo Penttinen
Yrittäjät kritivoivat myös vammaisten kuljetuspalvelun siirtymistä matkojenyhdistelykeskuksen (MYK) hoidettavaksi.– Systeemi ei todellakaan toimi. Vammaisen on oltava selvänäkijä omasta kunnostaan, kyyti tulee, jos tulee, ja asiointimatka voi venyä jopa tuntien mittaiseksi. Säästöt ovat pyhittäneet keinot, ja ainoa kärsijä on vaikeasti vammainen ihminen, Ulla Piironen-Pappi toteaa. Yrittäjät kritivoivat myös vammaisten kuljetuspalvelun siirtymistä matkojenyhdistelykeskuksen (MYK) hoidettavaksi.– Systeemi ei todellakaan toimi. Vammaisen on oltava selvänäkijä omasta kunnostaan, kyyti tulee, jos tulee, ja asiointimatka voi venyä jopa tuntien mittaiseksi. Säästöt ovat pyhittäneet keinot, ja ainoa kärsijä on vaikeasti vammainen ihminen, Ulla Piironen-Pappi toteaa.

Ulla Piironen-Pappi ja Mari Roininen ovat valtimolaisia pienyrittäjiä, jotka sanovat tekevänsä työtään sydämellään. Tällä hetkellä heidän sydämensä ovat kuitenkin särkyneet Siun soten päätöksistä.

Ulla Piironen-Pappi on irtisanonut neljän kotonaan asuvan vaikeavammaisen henkilökohtaiset sopimukset. Entiset sopimukset jäivät vielä voimaan joksikin aikaa. Uusia sopimuksia hän ei enää laadi, jos hän joutuu allekirjoittamaan uudet sopimukset nykyistä halvemmalla.

Suunnitteilla oleva vaikeasti vammaisten henkilökohtaisen avun budjetointi ja mahdollinen palvelusetelin käyttöönotto yksipuolisine kattohinnoitteluineen eivät Piironen-Papin mielestä tue kannattavaa yritystoimintaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sen vuoksi tämä osa-alue yritystoiminnasta on jäämässä pois kokonaan. Piironen-Pappi keskittyy muihin töihin, kuten suursiivouksiin ja ompelupalveluihin.

Mari Roinisen fysikaalinen hoitolaitos Valtimon Fysioterapia ei ole saanut maksusitoumuksia kuntoutettavilleen, ja useat fysioterapiaa kaipaavat asiakkaat ovat jääneet kokonaan kaiken kuntoutuksen ulkopuolelle.

- Tämän halpuuttamisen vuoksi on moni pienyrittäjä maakunnassa joutunut lopettamaan jopa koko toimintansa, yrittäjät harmittelevat.

Aiheesta lisää Karjalaisen tilaajille:

"Säästöt ovat pyhittäneet keinot, ja ainoa kärsijä on vaikeasti vammainen ihminen"

Siun soten kuntoutusjohtaja: Vain ammattilainen voi kuntouttaa

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa