Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Maakunta

Pohjois-Karjalassa mitattiin 27,3 astetta kahdessa paikassa - helle jatkuu alkuviikon

  • Anna Sievälä
  • Kimmo Kirves
Utrassa asuvat Iida (vas.), Arttu, Piia ja Mikko Ahtinen viettivät helteistä sunnuntaita Liperin Kuoringalla. Utrassa asuvat Iida (vas.), Arttu, Piia ja Mikko Ahtinen viettivät helteistä sunnuntaita Liperin Kuoringalla.

Äitienpäivä oli helteinen koko Pohjois-Karjalassa. Ilmatieteen laitoksen maakunnassa sijaitsevista mittausasemista ainostaan Liperin Tuiskavanluodossa jäätiin hiukan alle hellerajan.

- On luonnollista, että järviasema jää pari kolme astetta maa-asemien ylimmistä lukemista. Kun mennään kesää kohti, järviasemat alkavat ottaa kiinni maa-asemien lukemia, ja loppukesällä järviasemat ovat jo lämpimimmät, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen selventää.

Pohjois-Karjalan korkeimmat lämpötilat mitattiin sunnuntaina Ilomantsin Mekrijärvellä ja Valtimon kirkonkylällä. Molemmissa lämpötila nousi 27,3 asteeseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mekrijärven 27,3 astetta mitattiin iltapäivällä viiden ja kuuden välillä, Valtimon kirkonkylän korkein lämpötila kuuden ja seitsemän välillä illalla.

- Tällaisessa heikkotuulisessa säässä lämpötila nousee vielä aika myöhään, Tuovinen kertoo.

Myös Tohmajärvellä elohopea nousi enimmillään 27,2 asteeseen.

Hellelukemat jatkuvat Pohjois-Karjalassa alkuviikon. Jari Tuovisen mukaan 28 asteen raja voi rikkoutua jossain päin Pohjois-Karjalaa maanantaina, ja lämpötilat ovat koko maakunnassa 25:n ja 28 asteen välillä.

Kuivalla ilmalla lämpötila laskee ja nousee nopeasti auringon mukana, minkä vuoksi maakunnassa saattaa olla edessä hallaöitä.

- Alavimmilla seuduilla varmasti käydään hyvin matalissa lukemissa, ihan asteessa, parissa tai jopa nollan tuntumassa. Se on kuivan ilman ongelma. Toisaalta aamupäivällä lämpötila nousee nopeasti 20 asteeseen ja siitä ylöspäin, Tuovinen kertoo.

Vielä tiistainakin Pohjois-Karjalassa päästään hellelukemiin, vaikka maanantai jäänee viikon kuumimmaksi päiväksi.

Keskiviikkona ja torstaina pilvisyys sen sijaan alkaa tämänhetkisen ennusteen mukaan lisääntyä maakunnassa, ja lämpötila laskee 20-23 asteeseen. Jari Tuovisen mukaan ennusteessa näkyy, että keskiviikkona ja torstaina maakunnassa saattaa tulla jo pieniä sadekuuroja. Pitkän kuivan jakson jälkeen tähän ennusteeseen liittyy kuitenkin epävarmuutta.

- Kun kymmenen päivää on ollut rutikuivaa, voi mallissa näkyä sadepilviä, mutta lopulta maahan asti vettä ei kauheasti sadakaan. Näin on käynyt ennenkin. Siksi täytyy olla pikkuisen skeptinen ensimmäisten kosteuksien ja sadepilvien saapumisen osalta, Tuovinen toteaa.

Varmemmin vettä on tulossa Pohjois-Karjalaan viikonlopun tai seuravan viikonvaihteen aikana.

- Hellelukemia ei loppuviikkoon enää uskalla luvata, mutta kesäistä säätä edelleen.

Lisää aiheesta:

Näin hellepäivää vietettiin Pohjois-Karjalassa - katso kuvakooste

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa