Torstai, 27.2.2020 
Torsti
Maakunta

Kolumni: Kirje serkulle kotiseudulta Hämeestä sisällissodan lopussa

Serkku hyvä! Näin alkaa 5.5.1918 Turengissa päivätty kirje, jonka 1900-luvun alussa Pohjois-Karjalaan muuttanut ukkini on saanut kotiseudultaan Hämeestä. Joensuun seutu pääsi vähällä sisällissodasta, Häme kärsi kovin.

Ukkini voi arvella saaneen kirjeen juuri näihin aikoihin, kun sisällissota päättyi 15.5. ja valkoisten voitonparaati järjestettiin Helsingissä 16.5.

Kirje on lohdutonta luettavaa – eikä kirjoittaja ole pannut nimeään kirjeen alle. Saamme vain pohdiskella, oliko se hassu unohdus, vai tuntuiko turvallisemmalta niin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

”Kauheata on ollut täällä. Alituisessa pelossa saivat ihmiset olla. Kotitarkastuksia ja ruoka-aineiden hakemisia yhtenään. Pakko-otolla miehiä punakaartiin ottivat. Turengin pojat pakenivat Sammaljärven maahan. Siellä oli Lassilan Vihtori, Korven Ville ja Seppalän Väinö m.m.”

”Kaikkein pahinta oli se, kun nämä lähiseudun isännät vangittiin. Keskellä yötä pistinniekat tulivat isännät viemään muka isäntien kokoukseen, vaikka Hämeenlinnasta oli tullut sana, että viedään sinne ammuttavaksi.”

Kaksi isäntää pääsi asemalla pois, viikon olivat muut vankina kasarmilla. Kaksi pyrki lääkäriin, mutta heidät ammuttiin Parkunmäessä: ”Kinnulassakin oli 8 kuulaa.”

”Surkeata jälkeä punaset jättivät Turenkiin, pahinta koko Janakkalassa. Mutta paljon pahempaa he aikoivat, vaan saksalaisten tulo keskeytti.”

Saksalaiset valloittivat Turengin perjantaina 26.4.: ”Punaset olivat päättäneet ennen lähtöään ryöstää talot tyhjäksi, polttaa ne, surmata ihmiset viimeiseksi. Kiire lähtö tuli, mutta Juttilan ja Toffelan talot sytyttivät kuitenkin, päärakennus säilyi vain kummastakin.”

”Sen viikon, jolloin taistelu oli, oli tästä Turengin läpi Lammia kohti kulkenut mahdottomat pakolaislaumat tuhansia kuormia tavaraa ja ihmisiä. Ohi kulkiessaan ryöstivät kylää minkä ehtivät. Alttikin arveli 20 000 mk:n vahingon hänellekin tulleen. Kaikki viisi hevosta vietiin, varsa vain jäi, 6 kärryt, heiniä y.m., pommin vielä panivat talon alle, mutta ei toki syttynyt.” Kyse lienee ukkini serkusta.

Sitten on tullut varmasti helpottava tieto: ”Veljesi ovat elossa.”

Mutta ei punaisten häviö merkinnyt pelkästään helpotusta: ”Nyt on täällä saksalaisia talot täynnä. Oman käden oikeutta nekin tekevät. Särkevät lukot ja vievät ruokatavarat ja heinät. Kun eräs joukko lähti talosta pois, niin 2 viikkoa teurastivat ja panivat kärryille ja veivät mennessään.”

”Saksalaisten sekrapnelli oli tullut lähelle tuota vajarakennusta, repinyt laudat irti räjähtäessään ja särkenyt 2 ikkunaa, ei muuta vahinkoa tehnyt.”

Parempaa päin oltiin jo kuitenkin lähdössä: ”Kunhan tässä nyt päästään järjestettyyn oloon, niin kyllä ne pian saadaan korjatuksi.”

”Eilen piti Lammilta tuotaman Hämeenlinnaan 1 200 punasten ryöstämää hevosta. Tänään menee Alttikin sinne katsomaan, jos omansa löytäisi.”

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa