Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Maakunta

Kolumni: Toukohellettä kerran kaksi vuosisadassa

Kyllä saisi jo loppua tämä piinaava helle. Aamulla herätessä on hiki. Päivällä töissä tulee hiki, vaikka vain istuu ja ajattelee. Illalla puskee hikeä, kun pitäisi tehdä mutta ei jaksa. Yöllä hikoiluttaa, eikä ikkunan aukaisu auta. Pihalla huutavat linnut yötä päivää, ja siitepöly hyökkää sisälle. Nuku siinä sitten.

Nyt riittää tämä helle! Juuri kun olimme päässeet päivittelemästä ennätyskylmää talvea ja ennätysrunsasta lumen määrää, iski puskista tämä ennätyshelle.

Paljon ei auta, vaikka Ilmatieteenlaitoksen ennustajaveikkonen sanoo tällaista toukohellettä olevan ja tulevan vain kerran kaksi vuosisadassa. Jos kutinsa pitää, niin tulkoon vaan sadan vuoden päästä seuraavan kerran. Enpähän ole enää täällä kärvistelemässä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ennätyspakkaset, lumet ja helteet. Mitä tästä vielä puuttuu? Tuomiopäivän tulva. Tulossa on, kuulemma – ennemmin kuin alajuoksulla arvataankaan.

Kiitos vaan helteestä, jos selvitään hengissä. On, mitä muistella juhannuksena mökillä. Päällä toppatakki, villasukat ja pipo. Normaali juhannuksen vaatetus Suomessa.

Maailmankirjat on sekaisin. Täytyy olla, jos toukokuun puolivälissä Suomen susirajalla on lämpimämpää kuin Roomassa tai Barcelonassa. Tai Kanariansaarilla, jonne mennään tekemään vaihtokauppoja. Suomalainen vie sinne hiilijalanjälkensä, jonka vaihtaa valoon ja lämpöön.

Turhaan, niin turhaan. Syntisäkki vain kasvaa, vaikka ei olekaan muovista tehty.

Suomessa mennään väärään suuntaan, jos koululaisten kesälomia meinataan siirtää parilla viikolla eteenpäin. Loma alkaisi juhannuksena, jolloin satavarmasti sataa räntää tai ainakin märkää.

Nyt lomia pitää aikaistaa toukokuulle. Perusteeksi riittää, jos katsoo ikkunasta ulos tai vilkaisee kännykästä, että millainen sää on meillä. Koululaiset pitää päästää lomalle silloin, kun on lomasää. Aina tai joustavasti, sillä voihan käydä niin, että Ilmatieteenlaitoksen ennustaja on oikeassa siinä, jotta seuraavan kerran 100 vuoden päästä.

Vaarallista on helteen haitat. Siksi helle pitäisi EU:n kieltää, tai ainakin vältellä hellettä. Sisällä kannattaa pysytellä. Kylmiöön voi mennä, jos sinne sisälle mahtuu.

Paljon ei lohduta, vaikka Suomessa on WHO:n mukaan maailman paras ilmanlaatu. Ei auta, eikä naurata, kun helle tulee ja tappaa. Ulos jos erehtyy liian pitkäksi aikaa, voi pyytämättä ja yllättäen iskeä ties mikä ärhäkkä melanooma, punkki tai muu syöpäsiemen. Aurinkoinen Arska näyttää ystävälliseltä, mutta on omaa sukuaan salakavala pirun serkkupoika.

Siksi – ihan vaan terveyssyistä – kaikille alaikäisille pitää säätää pakolliseksi ja yhtenäiseksi ulkoiluasuksi löysä kokovartalohaalari, huppuhuivi, turvakypärä ja ylisuuret aurinkolasit. Hihattomille napapaidoille ja minihameille ehdoton ulkonaliikkumiskielto!

Miehille riittää valistus, sillä tieto lisää tuskaa. Kun tarpeeksi kärsii, se kääntyy nautinnoksi. Ohje: Helteellä pitää muistaa juoda tarpeeksi! Sitten kirjoitetaan rivien väliin, että muutakin kuin kaljaa. Kyllä tyhmempikin ymmärtää.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi