Sunnuntai, 20.1.2019 
Sebastian
Maakunta

Ilosaarirockin maksuranneke sai kahtalaisen vastaanoton - "Ei tässä olla uimataidottomina hypätty uimaan"

  • Anni Kuittinen
  • Minna Raitavuo

Ilosaarirock aiheutti tiistaina melkoisen kohinan, kun festivaali tiedotti ottavansa tänä kesänä käyttöön maksurannekkeen. Sen myötä festivaalialueella ei tänä vuonna pyöritellä maksuliikennettä enää mitenkään muutoin kuin rannekkeiden kanssa.

Festivaalivieras lataa pääsylippuna toimivassa festarirannekkeessa olevalle sirulle rahaa vaikka jo kotona etukäteen, ja hoitaa kaikki ostonsa rannekkeella.

- Ranneke on täysin samanlainen kankainen ranneke kuin aiemminkin. Lisänä on vain siru, kertoo Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilosaarirock sai jo heti tiistain aikana paljon palautetta uudistuksesta. Palautetta tuli myös Karjalaisen sivujen kautta. Uutinen jakoi festarikansaa: ääripäät totesivat jättävänsä festarin tänä vuonna väliin, osa taas toivotti maksurannekkeen iloisesti tervetulleeksi.

Rannekkeita on ollut aiemmin käytössä vain muutamalla suomalaisella festivaalilla, joten hyvin harvalla on vielä kokemusta siitä, kuinka maksuranneke toimii. Osa epäilikin vahvasti sitä, kuinka toimintavarma ranneke on.

- Ei tässä olla hypätty uimataidottomana uimaan. Olemme myös varautuneet kaikkeen mahdolliseen, Petri Varis vakuuttaa epäilijöille.

Toisaalta ensimmäinen vuosi on aina ensimmäinen, ja se voi vaatia ennen kaikkea totuttelua kaikilta osapuolilta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

1770897

Monia mietitytti palautteiden perusteella etenkin se, saako rannekkeelle ladatut ja käyttämättä jääneet rahat takaisin. Kyllä saa, niitä voi hakea kahden viikon ajan festivaalin päättymisen jälkeen. Myös moniin muihin yleisiin kysymyksiin vastaus täällä.

Petri Variksen mukaan uudistus tuottaa festivaalille paljon työtä, mutta sillä on myös useita hyviä puolia. Festarikävijän näkökulmasta tavoitteena on jonojen väheneminen ja turvallisuuden paraneminen. Festivaalin työntekijöiden puolestaan esimerkiksi ei tarvitse käsitellä ja kuljetella alueella suurta määrää käteiskassoja.

- Yhtenä hyvänä mutta pienenä esimerkkinä on myös se, että aiemmin ruokakojun kokki ei ole voinut hoitaa myös kassaa, koska olisi joutunut käsittelemään likaisia rahoja. Nyt hygienia paranee, kun tällainen jää pois.

Rokkiliput voi vaihtaa rannekkeisiin aiemmista vuosista tuttuun tapaan rokkiviikon maanantaista alkaen Rokkikontilla, joka sijaitsee tänä vuonna kaupungin keskustassa taidemuseon lähettyvillä. Rahaa voi rannekkeelle ladata jo kesäkuusta lähtien. Tämä onnistuu katsomalla ostetusta lipusta siinä olevan koodinumeron, jonka avulla voi luoda itselleen festaritilin. Kun lipun käy vaihtamassa rannekkeeseen, on sillä olevalla sirulla rahat jo valmiina.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

1770901

Muun muassa näin Karjalaisen lukijat kommentoivat maksurannekeuutista:

"Testattu Pariisissa festareilla, todella mainio tapa hoitaa maksuasiat tuolla."

narvis

"Siinä OP-ryhmä nettoaa vain sievoisen summan kun rahojen takasin maksusta veloitetaan 1e ja alle 2e palautuksia ei tehdä... Ehkä sen 70 000 euroa puhdasta rahaa. Kukaan aikuinen rokkilainen ei tiedä meneekö 50e vai 150e illassa. Jonoja syntyy joka tapauksessa, helpottaa ainoastaan kassatyöntekijöiden urakkaa laskea vaihtorahaa takaisin. Mutta nähtäväksi jää onko hyvä käytäntö vai ei. Jos sirullinen ranneke maksaa enemmän kuin tavallinen, en äkkiä ymmärrä hyötyä."

Mai84

"Erittäin jees, niin kaikenlaiset rosvot eivät pääse käyttämään festariporukkaa hyväkseen."

Rokrok

"Systeemi on aukoton ja toiminut kaikkialla, jossa se on ollut käytössä."

pivo

"Kova on usko tekniikkaan. Mikään järjestelmä ei ole pomminvarma. Ei edes aikaan presidentti Bushin viestiyhteyksiä pystytty turvaamaan syyskuun iskujen aikana. En luota tähän systeemiin. Tekniikka edellä aina mennään ja seinään menee."

D2B9

"Onpa törkeää järjestäjiltä! Kortti tai käteistä pitää kuitenkin sitten olla mukana, jos tuohon aikoo ladata rahaa. Lisää vain jonoja. Ja entä jos ei käytäkään rannekkeeseen ladattuja rahoja syystä tai toisesta? Sitten menettää kaiken vai? Miten omaa kulutusta voi ennakoida tuollaisessa tapahtumassa? Jos onkin sadesää, niin ennakkoon ladattuja rahoja tuskin käyttää. Onneksi tämä uutinen tuli ennen kuin ehdin ostaa Ilosaari-liput. Nyt jää tapahtuma väliin, kun asioista tehdään näin hankalaa."

Anja

"Mikäli järjestelmät vain tosiaan toimivat moitteettomasti, niin kuulostaa kyllä varsin järkevältä. Käteisen/korttien kuljettaminen isoissa massatapahtumissa on aina vähän epämiellyttävää ja toisaalta erilaiset maksutavat hidastavat asiointia, tällä tavoin maksamisen pitäisi olla sujuvaa ja nopeaa."

Jii

"Kuulostaa hyvälle, mutta epäilen, että toimiiko sittenkään moitteetta. Aina, kun jotakin hehkutetaan etukäteen ja annetaan ymmärtää, ettei mikään voi mennä vikaan, niin jokin kumminkin menee vikaan vs. Titanic uppoamaton laiva."

Esimerkki Erkki

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa