Perjantai, 14.12.2018 
Jouko
Maakunta

Lieksa yhteistyöhön kiinalaisen piirikunnan kanssa - alkuvaiheessa koulutusta ja matkailua

  • Juho Lintula
Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen ja Deqingin piirikunnan johtaja Wang Qin Ying allekirjoittivat sopimuksen yhteistyöstä viime viikolla. Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen ja Deqingin piirikunnan johtaja Wang Qin Ying allekirjoittivat sopimuksen yhteistyöstä viime viikolla.
Lieksan kaupunki solmi viime viikolla yhteistyö- ja ystävyyskaupunkisopimuksen Kiinan Huzhoun kaupunkiin kuuluvan Deqingin piirikunnan kanssa. Yhteistyö painottuu alkuvaiheessa koulutukseen ja matkailuun.

Deqing on noin 650 000 asukkaan keskus, joka sijaitsee maan itäosassa noin 200 kilometriä Shanghaista lounaaseen.

Kiinassa Deqing tunnetaan parhaiten pitkästä historiastaan silkki- ja posliinitaiteen kehittämisessä sekä ainutlaatuisista luonto- ja matkailukohteistaan. Deqingissä sijaitsee useita suuryrityksiä, ja siellä järjestetään YK:n maailmanlaajuinen paikkatietokongressi syksyllä 2018.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lieksan kaupungin puolesta matkalle osallistuivat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lea Oravalahti-Pehkonen ja kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen. Heidän lisäkseen matkaseurueeseen kuuluivat kaupunkien välisen yhteistyösopimuksen neuvotelleen Future Missions Oy:n Niilo Valkonen ja Yu Nan.

- Sopimuksen merkitys Lieksan kaupungille tulee olemaan suuri, ja molemminpuolisena tavoitteena on konkreettinen yhteistyö heti alkuvaiheesta lähtien, kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen sanoo.

Virallisen sopimuksen allekirjoittivat Deqingin johtaja Wang Qin Ying sekä Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen.

- Allekirjoitustilaisuus oli juhlava, ja yhteistyömme noteerattiin laajasti myös paikallisissa medioissa, Määttänen kertoo.

- Lieksan luontomatkailukohteita esiteltiin uutisjutun yhteydessä televisiossa, mikä oli Lieksalle ja koko Pohjois-Karjalalle erittäin positiivista mainosta.

Ensimmäisinä toimenpiteinä koulutuksen ja varhaiskasvatuksen aloilta valmistellaan opetusmenetelmiin ja erityisopetuksen sisältöihin liittyviä toteutuksia, jotka pidetään Lieksassa.

- Tähän olemme jo tehneet luontoteemaan liittyen parin päivän opetuskokonaisuuden, ja toivottavasti ensimmäinen ryhmä vierailee Lieksassa jo tulevana kesänä ohjelmaan tutustumassa, Jarkko Määttänen toivoo.

Yhteistyössä pyritään myös oppilas- ja opiskelijavaihtototeutuksiin. Koulutuksen ja osaamisen lisäämisen osalta tavoitteena on tulevaisuudessa ottaa sisältöinä mukaan myös toisen asteen ja korkeakoulutason sisältöjä.

Koulutukseen liittyvän yhteistyön lisäksi kartoitetaan parhaillaan matkailuun liittyviä yhteistyömahdollisuuksia.

- Yhteiselle matkailun kehittämiselle pohjan luovat Deqingin alueen merkittävät matkailukohteet kuten Mogan mountain, joka vastaa Kiinassa meidän Koliamme, Määttänen toteaa.

Lieksan kaupungin hyvinvointijohtaja Arto Sihvonen ja elinvoimajohtaja Susanna Saastamoinen ovat lähdössä Kiinaan ensi viikolla sopimaan tarkemmin yhteistyön mahdollisuuksia erityisesti koulutuksen ja matkailun saralla.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa