Keskiviikko, 23.1.2019 
Enni, Enna, Eini
Maakunta

Nykyaikainen hammashoitola mahtuu henkilöauton takapenkille

  • Hannu Kauhanen
  • Mikko Makkonen
Arvo Räty istui hammaslääkärin tuoliin, jota ympäröivät Sirpa Järvinen, Ulla Turkka ja Virva Vänttinen. Arvo Räty istui hammaslääkärin tuoliin, jota ympäröivät Sirpa Järvinen, Ulla Turkka ja Virva Vänttinen.
Hammashoito ja monet muutkin terveydenhuollon palvelut ovat ainakin osittain siirtymässä kumisten pyörien päälle, kuten jo aiemmin osattiin ennakoida.

Joensuun Senioripihan Matti-talossa esiteltiin Siun soten uutta ideaa, siirrettävää hammashoitoyksikköä, jota on ehditty jo testata Tuupovaaran koululla.

Liikkuva hammashoitola on tarkoitettu yhtä lailla koululaisille kuin ikäihmisillekin. Hammashoitolat kun kaikkoavat vähitellen maaseututaajamista, joissa kuitenkin vielä koulu kouluterveydenhoitotiloineen on jäljellä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Siellä sitten tarvitaankin enää vain pistorasia, suuhygienisti Sirpa Järvinen kertoi.

Siirrettävä hammashoitola mahtuu henkilöauton takapenkille. Näin hammashoito voidaan luontevasti yhdistää kotihoidon palveluihin.

Hammashoitola voi siis tulla yksityiselle kotikäynnille tai palvelutalon asukkaiden luo, tulevaisuudessa mahdollisesti muuallekin.

Yhä isommalla osalla ikäihmisistä on suussaan omia hampaita.

- Kun 1960-luvulla yli 65-vuotiailla oli omia hampaita keskimäärin yksi, niin vuonna 2015 arvioitiin, että 2030-luvulla ikäihmisten suissa on hampaita keskimäärin 22, johtava ylihammaslääkäri Virva Vänttinen kertoi.

Vähäinenkin hoidettu hampaisto voi toimia paremmin kuin proteesit. Hyvä suunhoito on tärkeää ikäihmisen yleisen hyvinvoinnin ja ruokailun kannalta, kun hampaat ja suun limakalvot ovat kunnossa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa