Sunnuntai, 20.1.2019 
Sebastian
Maakunta

Jytyn kysely: Sijaisten puute kuormittaa työtä eniten talous- ja hallintotöissä

  • Matti Siippainen
  • Kimmo Kirves
Jytyn 100-vuotisjuhlakiertue ulottui torstaina Joensuuhun. Vasemmalta järjestöjohtaja Ari Sauros, Joensuun Jytyn puheenjohtaja Jarkko Timoskainen sekä alueasiamiehet Heli Merta ja Sonja Rapo. Jytyn 100-vuotisjuhlakiertue ulottui torstaina Joensuuhun. Vasemmalta järjestöjohtaja Ari Sauros, Joensuun Jytyn puheenjohtaja Jarkko Timoskainen sekä alueasiamiehet Heli Merta ja Sonja Rapo.

Kun työntekijämäärä vähenee mutta sijaisia palkata, työkuorman kasvu tuntuu. Kuntien henkilöstö kokee viime aikojen kehityksen hyvin raskaana.

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty - entiseltä nimeltään Kunnallisvirkamiesliitto - teki alkuvuodesta laajan jäsenkyselyn, jonka tuloksissa näkyy työnteon ja työilmapiirin ongelmat.

Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa jopa 40 prosenttia jytyläisistä kertoo, että työpaikoilla ei oteta koskaan sijaisia poissaolojen ajaksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pahin tilanne on Jytyn suurimmalla ammattialalla eli talous- ja hallintopalveluissa, jossa 52 prosenttia vastaajista ilmoittaa, ettei sijaisia oteta.

Sosiaalialalla vastaava luku oli 31 prosenttia ja terveydenhuollossa 25 prosenttia.

Puheenjohtaja Maija Pihlajamäki sanoo, että vähäiset henkilöresurssit näkyvät julkisen sektorin naisvaltaisilla aloilla erityisesti kunnissa, kuntayhtymissä ja seurakunnissa.

- Pidän hyvin huolestuttavana, että esimerkiksi vanhusten hoivatyö ja kotipalvelut kärsivät kroonisesta ja pahenevasta resurssipulasta.

Riverian koulutuskuntayhtymässä työskentelevä Joensuun seudun jytyläisten puheenjohtaja Jarkko Timoskainen sanoo, että tutkimustulokset ovat linjassa hänen työpaikkansa tilanteen kanssa.

- Sijaispulaa on joka puolella. Työtehtäviä jaetaan. Joissakin tehtävissä päivääkään ei pysty olemaan poissa, aina jää jotain tekemättä ja se löytyy omalta pöydältä.

Siun talouden pääluottamusmies Päivi Karvinen vahvistaa, että tuurajia ei palkata. Poislähtijöiden tehtävät jaetaan muille. Taloushallinnossa työ on erityisen kuormittavaa tilinpäätösten aikana.

Jyty teki kyselyn sähköpostitse helmi-maaliskuussa. Vastausprosentti koko maassa oli 32,5. Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa vastaajia oli 1 168. Naisia vastaajista oli 90 prosenttia.

Päivitetty 18.5. klo 13.12: Siun talous Oy ei kuulu Siun sote -kuntayhtymään, vaan se on useiden julkisyhtiöiden omistama erillinen osakeyhtiö.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa