Keskiviikko, 8.4.2020 
Suoma, Suometar
Maakunta

Kolumni: Raha katoaa, jono lyhenee, palvelu paranee

Miksemme uskoisi, kun lehdessä sanotaan. ”Systeemi on aukoton ja toiminut kaikkialla, jossa se on ollut käytössä” (Karjalainen, 15.5.). Tuo systeemi on Ilosaarirockin uudistus. Enää ei maksetakaan rahalla eikä korteilla vaan rannekkeella.

Rahaa ei tarvita, kun se ei kelpaa maksuvälineeksi. Tämä on sitä nykyaikaa, mielikuvitusrahaa ja uusia oravannahkoja. Epäilyttää, mutta jospa se toimii sittenkin. Monet luottavat Facebookiinkin, joka on tehnyt kaiken, minkä on luvannut ja enemmänkin.

Ilosaarirockin festarialueella ei myöskään tarvitse enää pelätä rahaa hamuavia taskuvarkaita. Vain hölmö pitää rahaa mukanaan, koska sille ei ole mitään käyttöä, ellei halua leveillä köyhille. Rahat voi jättää patjan alle tai sukanvarteen teltan nurkkaan.

Myös likaisen rahan käsittely loppuu kaljatiskillä ja makkaraperunakojulla. Rahoissa kun on paljon arvaamattomia pöpöjä ja basiliskoja.

Silti kannattaa olla varovainen. Suuri uudistus ei muuta rokkifestaria pyhäkouluksi. Ei, vaikka pääteemat ovat yhä samat. Hyvät ja toimivat ihmissuhteet sekä rauha ja rakkaus.

Uudistus-sana nostaa karvat pystyyn muillakin kuin kyynikoilla. Yleensä uudistus tarkoittaa työpaikkojen vähentämistä. Vapaaehtoistyö ei ole palkkatyötä, joten festareilla kyse ei ole työstä vaan hauskanpidosta, jakamisesta, antamisesta ja saamisesta. Ehkä myös musiikista.

Suurten asioiden äärellä ollaan. Sote-uudistuskaan ei ole kertapieraisulla valmis, mutta systeemi on aukoton satavarmasti.

Moni uudistus kompuroi tietotekniikkaan, yleensä aluksi tai joskus, mutta jospa tämä toimii sittenkin. Toki voihan käydä niin, että tänä vuonna rokkialueella kännykät ja netti toimivatkin takkuamatta. Ja jos tietoliikenne vähän ruuhkautuukin, niin se ei koske ainakaan maksurannekkeiden latauspisteitä.

Jonottaminen kuuluu festareilla pääsylipun hintaan. Vip-vieraat eivät yleensä maksa itse, joten he eivät saa jonottaakaan. Vessajonot eivät häviä minnekään. Kaljajonot ehkä lyhenevät, ehkä ei – fifty sixty. Uutena saamme jonot latauspisteisiin. Mitä vähemmän rahanlatauspisteitä on, sen pienempi mahdollisuus, että joku niistä ei toimikaan. Festivaalialueelle tulee kolme latauspistettä, joka on sentään enemmän kuin kaksi.

Latausjonot voi välttää lataamalla rahaa rannekkeeseen itse jo kotona. Itsepalvelu on helppoa ja vaivatonta niin kuin aina kaikissa tietoteknisissä uudistuksissa. Jos heti ei onnistu, yritä reippaasti uudestaan tai huuda apua.

Rannekkeeseen ei voi ladata kerralla koko kesälomatiliä vaan korkeintaan 500 euroa. Kannattaa ladata myös vararanneke, ehkä pari kolme, kun näkymätöntäkin rahaa menee joka tapauksessa. Kaikkea rannekkeeseen ladattua rahaa ei ole pakko juoda, mikä on terveellistä. Törsäämättä jääneet rahat saa takaisin, jos muistaa ja osaa pyytää, viimeistään parin viikon päästä ilman viivästyskorkoa.

Ranneke on turvallinen, luvataan, ja se kestää yleistä festivaalielämää. Tosin tässä yhteydessä käsite ”yleinen” on joustava, niin sanotusti.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa