Keskiviikko, 8.4.2020 
Suoma, Suometar
Maakunta

Kolumni: Koirien Eurooppa ja Suomi ovat kuin eri planeetoilta

Düsseldorfin Königsallee on Euroopan hienoja ostoskatuja, kukkaron surma pienistä merkkiputiikeista kauppakeskuksiin. Muutama talvi sitten kauppakeskuksessa Königsalleella valtava tanskandoggi veteli sikeitä italialaisen kahvilan pöydän alla, kun isäntäväki hörppi lämmikettä. Oli saksalaisittain poikkeuksellisen kylmiä pakkaspäiviä.

Erävaatemyymälässä karvakuono skannasi arvioivasti nenän korkeudelle aseteltuja herkkupaloja. Vieressä kassakonetta naputellut saksatar ei edes vilkaissut koiraa, komentamisesta puhumattakaan. Komentamisen hoiti koiran emäntä.

Karjalaisessakin julkaistiin kevättalvella juttusarja Koirien Euroopasta. Nykyisellään Unkarissa asuvat toimittajat Tuula Koponen ja Pentti Väistö ovat katselleet Eurooppaa laajasti myös koirien silmin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Juttusarjan mukaan Italiassa koiralla on laillinen oikeus vähintään kahteen päivittäiseen kävelylenkkiin, jos eläintä pidetään asunnossa, tai vähintään yhteen lenkkiin, jos se viettää päivät alle 1 300 neliömetrin piha-aitauksessa.

Suorastaan ällistyttävä on tieto, että Italiassa koiran sairastuessa vakavasti omistaja voi jäädä sairauslomalle. Asiasta on ennakkotapaus, jossa nainen voitti oikeusjutun työpaikkaansa vastaan. Päätös perustui lakiin, jonka mukaan omistaja voi saada sakot tai vankeutta, jos aiheuttaa eläimelle kärsimystä.

Koirien Euroopan mukaan Itävalta on säännelty yhteiskunta, mutta silti koiran kanssa pääsee lähes minne vain julkisista kulkuneuvoista ravintoloihin ja myymälöihin, kunhan lemmikin kuono on suojattu.

Omiin kokemuksiin kuuluu muun muassa saksalaisen hotellin rappusilla tervehtivä ”Hundebar”, josta lemmikki voi ohimennen hörpätä.

Joensuussa marketin ovella on kyltti: ”Pidämme lemmikit ulkona.” Kun kotiimme oli tulossa koiranpentu toiselta puolelta Suomea, matkalaiset eivät tuntien ajon jälkeen saaneet viedä pentua tienvarren suttuiseen pikaruokapaikkaan.

Maalaiseen järkeeni ei mahdu, miksi koirat voivat muualla Euroopassa mennä palveluyrityksiin, mutta Suomessa eivät. Tämän yhteisen EU:n kansalaisia ollaan. Eivät direktiivit Saksassa, Italiassa ja Itävallassa voi olla niin tyystin toiset kuin Suomessa.

Lähipiirissäkin ollaan siedätyshoidossa, enkä väheksy ollenkaan allergioita. Mutta ollaanko täällä pohjolassa niin poikkeuksellisen alttiita saamaan tauteja ja allergisia reaktioita, että meidät täytyy varjella kaikelta, mitä ei ole suodatettu ultrahygieeniseksi?

Kaukaa viisaita ovat ne palveluntarjoajat, jotka ottavat lemmikit huomioon, koska silloin viihtyvät myös omistajat.

Näyttää siltä, että voisi tulla oikea, aurinkoinen kesä. Meillä se tarkoittaa, että tuntien mökkimatkan taukopaikat sivuutetaan katseella. Markettiostoksetkin tehdään etukäteen, koska koiraa ei voi jättää kuumenevaan autoon.

Ollapa kaupan ja tankkausaseman pihalla pari varjoisaa koira-autopaikkaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa