Keskiviikko, 12.12.2018 
Tuovi
Maakunta

Vaellukselle suuntaavat MS-potilaat tutustuivat netissä – "Emme lähde tekemään urheilusuoritusta vaan toteuttamaan yhdenlaista unelmaa"

  • Matti Siippainen
Riina Alviolan (vas.), Virve Mäkirannan ja Päivi Hallikaisen lisäksi vaellukselle lähtee lapinporokoira Jerokin. Riina Alviolan (vas.), Virve Mäkirannan ja Päivi Hallikaisen lisäksi vaellukselle lähtee lapinporokoira Jerokin.

Reitti Kilpisjärveltä Haltille seurailee tunturipuroja. Tieto lohduttaa jo etukäteen Riina Alviolaa.

- Pitää varmaan dipata pää kylmään veteen, hän sanoo.

Alviola lähtee elokuussa kolmen muun MS-tautia sairastavan kanssa pitkälle tunturivaellukselle. Rasitus nostaa koko kehon lämpötilaa, mikä vie voimia, ja jos vaelluspäiviin vielä osuu helle, kunnon viilennystä todella tarvitaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Matkaa Kilpisjärveltä Haltille kertyy edestakaisin 110 kilometriä. Taival on rankka kenelle tahansa, mutta MS-tautia sairastava joutuu tarkkailemaan kuntoaan erityisen tarkasti. Lämmönsietokyky on useilla MS-potilaille muutenkin heikko.

Idean pitkästä vaelluksesta käynnisti nurmijärveläinen Kimmo Mäkiranta MS-potilaiden Facebook-ryhmissä viime vuonna. Ilmoittautumisia tuli 20, ja lopulta lähtijöiksi valikoitui neljän vaelluskuntoisen hengen joukko.

Koko ryhmä tapasi toisensa kasvokkain ensimmäisen kerran Kolin Käränkävaaran leirillä. Netissä he olivat tutustuneet talven aikana toisiinsa, löytäneet yhteisen huumorin ja suunnitelleet matkaa.

- Ilman sosiaalista mediaa emme olisi tavanneet. Siellä voi yhdistää haaveet: mitäs, jos toteutettaisiin yhteinen unelma ja kiivettäisiin Haltille, sanoo Hallikainen.

- Kun ihminen sairastuu, niin ei voi jäädä odottamaan ikuisesti. Pitää lähteä ja tehdä.

Tomi Lappalainen painottaa, että ryhmä ei halua antaa sitä viestiä, että kuka tahansa MS-potilas voi tehdä samanlaisia vaelluksen.

- Mutta haluamme tästä tsemppausprojektin, että jokainen voisi löytää oman Haltinsa, olisi se sitten mitä vaan.

- Emme lähde tekemään urheilusuoritusta vaan toteuttamaan yhdenlaista unelmaa.

Lisää aiheesta tilaajille: Neljä MS-potilasta tekee historiaa ja lähtee viikon vaellukselle Lapin tuntureille

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa