Sunnuntai, 18.4.2021 
Valto, Valdemar
Maakunta

Ortodoksisen kulttuurikeskuksen pihalle kaksi suurta mosaiikki-ikonia

  • Anni Rodriguez
  • Marko Puumalainen
Kuva kesältä 2017. Katos oli paikoillaan jo tuolloin. Kuva kesältä 2017. Katos oli paikoillaan jo tuolloin.

Joensuun keskustaan saadaan uusi nähtävyys, kun Ortodoksisen kulttuurikeskuksen ja Ortodoksisen seminaarin piha-alueelle asennetaan kaksi mosaiikki-ikonia.

Kyseessä on kaksi mittavan kokoista, reilut sata kiloa painavaa ikonia, joita täydentää siperianlehtikuusikatos holvikaarikattoineen.

Ikonit ovat kreikkalaisen ruhtinasikonimaalarin ja ikonimaalauksen opettajan Konstantinos Ksenopouloksen ja hänen poikansa Krysostomos Ksenopouloksen tekemiä. Katoksen on valmistanut kontiolahtelainen Puuartisti Oy.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaupunkilaiset voivat tulla tutustumaan ikoneihin ja muutenkin Ortodoksiseen kulttuurikortteliin keskiviikkona 6.6. kello 15-19. Tuolloin järjestetään Avoimet ovet -tapahtuma, jossa mosaiikki-ikonin siunaa käyttöön metropolitta Panteleimon.

Taideteos toteutettiin Joensuun kaupungin hallinnoimassa EU-rahoitteisessa Vetovoimaa ortodoksisesta kulttuurista-investointihankeessa.

Mosaiikki-ikoneiden aiheina ovat Kristus Kaikkivaltias ja apostoli ja evankelista Johannes Teologi. Kristus-ikonin alareunaan on kuvattu seminaarin kirkko ja asuntolarakennus. Johannes Teologi valikoitui toisen ikonin aiheeksi, koska seminaarin kirkko on pyhitetty hänelle. Konstantinos Ksenopoulos ryhmänsä kanssa on maalannut myös Ortodoksisen seminaarin kirkon seinämaalaukset, ja ne muodostavat tyylillisesti yhtenäisen kokonaisuuden mosaiikki-ikonin kanssa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi