Tiistai, 28.1.2020 
Kalle, Kaarlo, Kaarle
Maakunta

Nyt on aika kerätä nokkosta ja horsmaa - myymällä saa kympin kilolta

  • Esa Kurki
  • Marko Puumalainen
Marjut Päivänurmi kertoo, että horsman keruuaika on nyt parhaimmillaan. Joensuusta horsma lähtee eteenpäin ravintoloihin. Marjut Päivänurmi kertoo, että horsman keruuaika on nyt parhaimmillaan. Joensuusta horsma lähtee eteenpäin ravintoloihin.

Tuote ja Vihanneksen toimitusjohtaja Marja Päivänurmi kertoo, että yritys ottaa nyt ensimmäistä kertaa kerääjiltä vastaa kuusenkerkkiä, nokkosta ja maitohorsmaa.

Kahden viimemainitun keruuaika on nyt parhaimmillaan ja myös kerkät kehittyvät lämmön myötä muutamassa päivässä kerättäviksi.

Nuoria maitohorsman versoja lähtee Joensuusta 100 gramman rasioihin pakattuna Etelä-Suomeen tukkuun, jonka asiakkaina on sitten muun muassa ravintoloita ja catering-yrityksiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Myös ensimmäiset erät nokkosta ovat jo tulleet. Nokkosta lähtee myös tuoreena meiltä ja lisäksi kokeilemme sen keittämistä pinaatin tapaan ja pakastamista.

Mitäpä kerääjä saa vaivojensa palkaksi luonnontuotteista, joille ei ole tähän saakka ollut juuri markkinoita maakunnassa?

– Maksamme tällä hetkellä sekä nokkoselle että maitohorsmalle kymmenen euroa kilolle. Kuusenkerkästä maksamme kolme ja puoli euroa kilolle, Marja Päivänurmi kertoo.

Nokkosta ja horsmaa saa kerätä jokamiehenoikeuksien nojalla omaan käyttöön ilman lupia, mutta kaupalliseen tarkoitukseen menevässä keruussa on lupa kysyttävä maanomistajalta. Kerkkiä tai jäkälää ei saa kerätä ollenkaan ilman maanomistajan lupaa.

Päivänurmi selittää, että kuusenkerkän osalta on vielä vähän hakusessa, miten nopeasti tuote pitäisi saada viileään tai pakkaseen. Lämpimällä ilmalla puhutaan ykköstunneista, eli irrotettuja kerkkiä ei voi muhituttaa aamusta iltaan ulkolämpötilassa.

– Toiveena on, että saisimme vaikka jonkun urheiluseuran innostumaan asiaan, ja tarvittaessa voisimme noutaa keruusaaliin.

Päivänurmi lupaa tilityksen heti käteisenä. Luonnonkeruutuotteista ei mene veroa.

Koko juttu tilaajille:

Horsmista ja nokkosista saa kympin kilolta, kerkkiäkin kaivataan

WEBKuusenkerkkaKarjalainen20180522 Kuusenkerkkää ei saa kerätä ollenkaan ilman maanomistajan lupaa. 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa