Sunnuntai, 18.4.2021 
Valto, Valdemar
Maakunta

Kuvat: Ortodoksisen kulttuurikeskuksen pihalle suuri mosaiikki-ikonitaideteos

  • Anni Kuittinen
  • Jarno Artika

Joensuuhun saatiin keskiviikkona uusi nähtävyys, kun ortodoksisen seminaarin pihamaalla paljastettiin mosaiikki-ikonitaideteos.

Ikonit ovat kreikkalaisen Konstantinos Ksenopouloksen ja tämän pojan Krysostomos Ksenopouloksen käsialaa. Ikoneita kehystää kontiolahtelaisen Puuartistin tekemä siperianlehtikuusikatos, jossa on holvikaarikatto.

Aivan hetkessä eivät työt valmistuneet. Puuartistin luova johtaja Miikka Kotilainen laskeskeli katoksen valmistukseen kuluneen noin 400 työtuntia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ksenopouloukset puolestaan tekivät ikoneja viisi kuukautta.

- Alun perin ajatuksena oli saada tähän seminaarin pihamaalle ikonimaalaus. Mutta koska Suomen olosuhteet ovat mitä ovat, päädyimme siihen, että mosaiikkiteos on kestävämpi, isä Mikko kertoi ikonitaideteoksen julkistustilaisuudessa.

Mosaiikin tekeminen on huomattavasti hitaampaa, kun taiteilijat pilkkovat ja muotoilevat kivet itse. Tästä johtui, että holvikaarikatos ehti seisoa pihamaalla vuoden päivät ilman ikoneita.

- Ihmiset ehtivät kysellä, että mikä se on. Mutta nyt odotus palkitaan, isä Mikko iloitsi, kun mosaiikkiteos paljastettiin ja sille asetettiin kehykset.

Kyseessä on kaksipuoleinen mosaiikki-ikoniteos. Toisella puolella on kuvattuna Kristus Kaikkivaltias, ja sen alareunassa seminaarin kirkko ja asuntolarakennus. Toiselle puolelle on kuvattu Johannes Teologi.

Kreikkalaisen Konstantinos Ksenopoulouksen taidetta on Joensuussa jo entuudestaan. Hän on tehnyt 20 vuotta sitten ortodoksisen seminaarin seinämaalauksen. Nyt ikonit valmisti hänen poikansa hänen ohjauksessaan. Hän on myös opettanut ikoninmaalausta Joensuussa ja Valamossa.

Nyt seminaarin pihalle valmistettu työ on saanut rahoitusta EU:lta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi