Lauantai, 23.1.2021 
Enni, Enna, Eini
Maakunta

Joensuulainen Future Missions palkittiin lohikaloja suojelevasta troolitekniikasta EU-palkinnolla

  • Ilkka Ritvanen
  • Mikko Makkonen
Troolaus on tehokas tapa pyytää muikkuja. Arkistokuva. Troolaus on tehokas tapa pyytää muikkuja. Arkistokuva.
Joensuulaisen Future Missions Oy:n toteuttama hanke uhanalaisten lohikalakantojen suojelemiseksi on palkittu EU:n maaseutu- ja meri- ja kalatalousohjelmien parhaana hankkeena vuosina 2007-2017. The Nordic-Baltic Rural and Maritime Award 2018 luovutettiin Ruotsin maaseutuparlamentin yhteydessä Örnsköldsvikissä.

Palkitussa hankkeessa kehitettiin muikun troolikalastukseen tekniikkaa, joka estää uhanalaisten lohikalojen päätymisen saaliin joukkoon ja ohjaa ne ulos troolista, tiedotteessa kerrotaan.

- Kehitetty ratkaisu on erittäin innovatiivinen. Sillä on merkittäviä positiivisia ympäristövaikutuksia. Hanke luo elinkeinokalataloudelle pitkän aikavälin mahdollisuuksia. Kehitystyön tulokset toteuttavat suoraan EU:n Itämeren alueen strategiaa ja ovat hyödynnettävissä myös muilla alueilla, valintakomitean puheenjohtaja Hans-Olof Stålgren totesi palkinnon perusteluissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Palkittu hanke valittiin liki 200 000 hankkeen joukosta. Kilpailun piiriin kuuluivat kehittämis- ja investointihankkeet EU:n maaseutuohjelmasta sekä meri- ja kalatalousohjelmasta nykyiseltä ja edelliseltä EU:n ohjelmakaudelta. Kilpailumaita olivat Ruotsi, Saksa, Suomi, Puola, Viro, Latvia sekä Liettua.

Valikoivien pyydysmenetelmien kehittäminen on kansainvälisesti ajankohtainen aihe. Niillä pyritään vaikuttamaan valtamerien ylikalastus- ja sivusaalisongelmiin. Ensimmäisen kerran hankkeessa kehitetty troolisäleikkö herätti kansainvälistä kiinnostusta vuonna 2014, kun ympäristöjärjestö WWF etsi maailmalta innovatiivisia ratkaisuja ylikalastusongelmaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi