Maanantai, 16.9.2019 
Hilla, Hille, Hellevi
Maakunta

Kolme neljästä kansanedustajasta kannattaa translain muutosta

  • Terhi Nevalainen
  • Roni Rekomaa
Myös perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko tukee lain muuttamista. Myös perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko tukee lain muuttamista.

Lähes kolme neljännestä nykyisestä eduskunnasta kannattaa varmasti tai lähes varmasti transsukupuolisia koskevan lain uudistamista, käy ilmi käy ilmi Karjalaisen eduskuntaryhmille tekemästä kyselystä.

Kyse on lain muuttamisesta siten, että sukupuolen juridinen vahvistaminen ei edellyttäisi todistusta sterilisaatiosta tai lisääntymiskyvyttömyydestä.

SDP, vihreät, RKP ja vasemmistoliitto kertovat eduskuntaryhmiensä kannattavan lain muutosta varauksetta. Keskusta ja kokoomus ilmoittavat, että vaikka asiasta ei ole tehty yhtenäistä päätöstä, niiden ryhmä tai sen enemmistö todennäköisesti kannattaa lain muutosta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kristillisdemokraatit ilmoittaa vastustavansa lain muuttamista. Perussuomalaiset ja sinisten eduskuntaryhmä toteavat, että yhtenäsitä päätöstä ei ole, mutta ryhmä tai sen enemmistö todennäköisesti vastustaa lain muutosta.

Myös tasa-arvoasioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoo kannattavansa lain muuttamista.

Yhdeksästä kyselyyn vastanneesta eduskuntaryhmän puheenjohtajasta tai varapuheenjohtajasta kuusi kertoo itse olevansa lain muuttamisen kannalla. Joukossa ovat kaikki suurimmat puolueet. Vastustajia ovat kristillisdemokraattien Peter Östman, perussuomalaisten Leena Meri ja sinisten Simon Elo.

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa lisääntymiskyvyttömyysvaatimus edelleen mainitaan laissa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoo lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen rikkovan Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Uudistusta on Suomessa esitetty jo 2015 sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän raportissa. Viimeksi toukokuun puolivälissä tasa-arvovaltuutettu, yhdenvertaisuusvaltuutettu ja lapsiasiavaltuutettu julkaisivat yhteisen kannanoton, jossa vaadittiin lain muuttamista.

Lisää aiheesta Karjalaisen tilaajille:

Eduskunta haluaa muuttaa translain - transsukupuolinen Roope, 29: "Toivoisin, että maksettaisiin korvauksia"

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa