Keskiviikko, 12.12.2018 
Tuovi
Maakunta

Erikoislääkäreistä krooninen vaje Siun sotessa

  • Tuukka Tuomasjukka
Siun sote ei päässyt alkuvuoden tavoitteisiinsa lääkäreiden virantäyttö- ja hoitoasteessa. Tavoite oli 90 prosenttia sekä erikoissairaanhoidossa että perusterveydenhuollossa. Asia selviää kuntayhtymän osavuosikatsauksesta.

Erikoislääkärivirkojen täyttöaste oli 79,1 prosenttia. Vaihtelu erikoisalojen välillä oli suurta, ja joillain aloilla täyttöaste oli vain 20 prosenttia. Raportin mukaan kyseessä on ehdottomasti suurin strateginen riski koko terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialueella.

Keskussairaalapalvelujen johtavan ylilääkärin Juha Mustosen mukaan vajetta on radiologeista, kirurgeista, psykiatreista, keuhkolääkäreistä, kardiologeista, teholääkäreistä sekä lastenlääkäreistä. Tilanne on hänen mukaansa parantunut viime vuodesta, vaikkakin hitaasti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Meillä on ollut krooninen vaje.

Vaikka Siun sote rekrytoi uusia erikoislääkäreitä, osa ongelmasta johtuu Mustosen mukaan erikoislääkäreiden vajeesta koko maassa. Hän arvioi, että nuoret erikoislääkärit jäävät yliopistopaikkakunnille, joissa ovat suorittaneet opintoihinsa kuuluvan palveluvelvoitteen.

- Tiettyjä erikoislääkäreitä on Suomessakin vähän. Heitä riittää yliopistosairaaloihin, mutta ei keskussairaaloihin.

Mustonen huomauttaa, että kesälääkärit eivät pysty paikkaamaan erikoislääkärin työpanosta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa