Perjantai, 14.5.2021 
Tuula
Maakunta

Osavuosikatsaus kirvoitti Siun soten yhtymävaltuutettujen kielet - Keskussairaalaan perustettu siirtojen ehkäisemiseksi 35 hoitopaikkaa

  • Jaakko Pikkarainen

Siun Soten kuntayhtymän valtuusto keskusteli värikkäästi vuoden alun osavuosikatsauksesta eilen Nurmeksessa pitämässä kokouksessaan. Neljän ensimmäisen kuukauden perusteella kuntayhtymä tekee tältä vuodelta 20 miljoonaa euroa alijäämää. Valmistelemansa ohjelman avulla se kuitenkin pyrkii puristamaan alijäämän 6 miljoonaa euroa pienemmäksi. 

Keskustan ryhmän kantana lieksalainen Jukka Pöppönen luetteli joukon asioita, joihin taloutta kohennettaessa ei saa turvautua. Niiden joukossa oli työntekijöiden lomautukset.

Pöppönen esitti kannanoton liittämistä katsauksen tiedoksisaattamispäätöksen yhteyteen. Yksimielisesti kannanottoa kokonaisuudessaan valtuusto ei ollut valmis hyväksymään, vaikka kontiolahtelainen Pekka Kettunen (sd) ilmoitti ryhmänsä olevan lomautusten osalta yhtä mieltä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pitkän ja värikään keskustelun jälkeen puheenjohtaja Pertti Keskitalo (sd.) jätti kannan kirjauttamatta pykälän yhteyteen.

Viime vuoden tarkastuskertomuksen mukaan kuntayhtymän suurin haaste on henkilökunnan ja toimintakulttuurin yhteensovittaminen.

Kertomuksen esitellessään tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Pauli Tahvanainen esitti kokonaisarvionaan, että yhtymän toimintaa on kehitetty merkittävällä tavalla.

Tarkastuskertomus kiinnitti huomiota asiakkaiden pompottelun, ja myös valtuutetut kantoivat huolta potilaiden keskussairaalahoidon jälkeisistä siirroista paikasta toiseen.

Ylilääkäri Antti Turunen kertoi keskussairaalaan perustetun siirtojen ehkäisemiseksi 35 hoitopaikkaa. Paikkojen osalta asia on kunnossa, mutta vakituista henkilökuntaa niitä varten ei ole, vaan se joudutaan haalimaan muualta.

Omistajanohjaus nousi kokouksessa varsin terävästi esille. Resursoinnin lisäyksen ei pitäisi perustua annettuihin kasvuprosentteihin vaan tarpeeseen.

Outokumpulainen Jari Turpeinen (sin.) korosti, että yhtymävaltuusto on vastuussa 170 000 ihmisen sosiaali- ja terveyspalveluista. Myös valtimolainen Keijo Suhonen (sd.) vaati yhtymävaltuustoa päättämään taloudesta omistajaohjauksen sijasta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi