Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Maakunta

Facebookissa loukatulle lisää kärsimyskorvausta - Pohjois-Karjalan käräjätuomion summaan tuhat euroa lisää

  • Jorma Ylönen
Itä-Suomen hovioikeus muutti Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tuomiota, jossa on kyseessä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen ja kunnianloukkaus. Tiistaina ratkaisunsa julkistanut hovioikeus määräsi rikokseen syyllistyneen 52-vuotiaan naisen maksamaan uhrille 2 000 euroa kärsimyskorvausta.

Käräjäoikeuden tuomiossa summa oli 1 000 euroa. Uhri vaati hovioikeudelle jättämässään valituksessa 3 000 euron kärsimyskorvausta.

Käräjäoikeus tuomitsi naiselle 35 päiväsakkoa, joten hänen tuloillaan maksettavaa kertyy 595 euroa. Siltä osin tuomio pysyi ennallaan hovioikeudessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Oikeudenkäyntiaineistosta käy ilmi, että tuomittu kirjoitti Facebook-tilille uhrin yksityiselämästä arkaluonteista tietoa. Kirjoitus oli ollut jonkin aikaa uhrin Facebook-kavereiden nähtävillä, kunnes hän poisti tekstin. Uhrin arvion mukaan hänellä oli tuolloin 300-500 Facebook-kaveria.

Asiassa ei ole hovioikeuden mukaan selvitetty, kuinka laajalti Facebookissa ollut kirjoitus on tosiasiassa tullut uhrin tuntemien ihmisten tietoon. Hovioikeus pitää kuitenkin uskottavana, että verraten laajalla henkilöpiirillä on ollut mahdollisuus havaita teksti.

Hovioikeuden mukaan kirjoitus on täyttänyt sekä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen että kunnianloukkauksen tunnusmerkistön. Hovioikeus huomauttaa, että molemmat rikokset erillisinäkin oikeuttaisivat korvaukseen kärsimyksestä.

Hovioikeus toteaa lisäksi muun muassa, että kirjoituksen laatu ja henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan suositukset huomioon ottaen käräjäoikeuden tuomitsema korvaus kärsimyksestä oli liian alhainen.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa