Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Maakunta

Rääkkylän kunnantalon katolta saadaan tulevaisuudessa ehkä aurinkosähköä

  • Sirpa Suomalainen
  • Sirpa Suomalainen
Rääkkylän kunnantalo sijaitsee sopivalla paikalla aurinkosähkön kannalta. Rääkkylän kunnantalo sijaitsee sopivalla paikalla aurinkosähkön kannalta.
Aurinkosähkön hyödyntämiseksi Rääkkylän kirkonkylä on oivalla paikalla korkealla mäellä, eivätkä puutkaan varjosta rakennuksia. Erityisesti monet kunnan kiinteistöt ovat suotuisalla paikalla, niin suotuisalla, että valtuustoaloitteessa esitetään aurinkosähkön hyödyntämistä niissä.

Aloitteen mukainen selvitystyö on aloitettu keskeisellä paikalla olevasta kunnantalosta.

Elinvoimalautakunta on saanut esimerkkitarjouksen, jossa kunnantalon katolle asennettaisiin 88 aurinkopaneelia. Avaimet käteen -tarjouksessa hinta olisi liki 25 000 euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Esitetyllä aurinkosähköjärjestelmällä tuotettaisiin 19 862 kilowattituntia sähköä vuodessa, mikä olisi viisitoista prosenttia kunnantalon vuosittaisesta sähkönkulutuksesta.

Kunnan rakennustarkastajan Kalevi Harisen mukaan järjestelmä maksaisi itse itsensä 10-12 vuodessa.

Harinen pitää varteenotettavana vaihtoehtona myös leasing-mallia. Siinä tuotetulla sähköllä maksettaisiin investointikulut, ja kun kulut on katettu, järjestelmä siirtyisi kunnan omaksi.

Elinvoimalautakunta esittää kunnanhallitukselle, että määräraha aurinkosähköjärjestelmän hankkimiseksi varataan ensi vuoden talousarvioon.

Hankinnasta pyydettäisiin tarjoukset vähintään kolmelta urakoitsijalta, mutta ennen tarjousten pyytämistä selvitetään vielä, millä mallilla hanke kannattaisi toteuttaa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa