Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Maakunta

Nyt kannattaa kiskoa tuohta - säilyy hyvin varastoituna vuosia

  • Lotta Loikkanen
  • Kimmo Kirves
Eeva Räty antaa irrotettujen tuohilevyjen kuivua nilapuoli ylöspäin hetken aikaa. Eeva Räty antaa irrotettujen tuohilevyjen kuivua nilapuoli ylöspäin hetken aikaa.

Puukko, harja sekä sopivan sileä koivunrunko. Siinä kaikki, mitä tarvitaan tuohenkiskontaan. Ensin harjataan runko puhtaaksi, sitten pitkä pystysuora viilto koivun kylkeen, pieni avustus puukolla kuoren alta ja tuohi kuoriutuu nätisti koko koivun leveydeltä.

- Paras tuohenkiskonta-aika on kaksi viikkoa ennen ja jälkeen juhannuksen, tuohenkiskontaa jo vuosia tehnyt Eeva Räty kertoo.

Nyt on siis kausi aluillaan. Tuohta ei kuitenkaan saa ottaa jokamiehenoikeudella, vaan siihen tarvitaan metsänomistajan lupa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koivusta irroitetut tuohilevyt jätetään nilapuoli ylöspäin kuivamaan siksi aikaa, kun tuohia on kerätty riittävästi. Lopuksi levyt niputetaan samat puolet vastakkain.

- Jotta levyt pysyvät suorina, pannaan tuohinipun päälle paino. Tuohta voi säilöä rullanakin, mutta se pitää kuitenkin suoristaa ennen kuin sitä lähdetään työstämään, Räty kertoo.

Tuohen voi käyttää heti, kun se on kuiva eli aurinkoisena kesäpäivänä melkein samantien. Muuten tuohi säilytetään kuivassa ja viileässä paikassa, esimerkiksi isossa liiterissä. Hyvin varastoituna se säilyy vuosia.

Aiheesta lisää Karjalaisen tilaajille:

Tuohi on ollut 1800-luvulla sama kuin tämän päivän suomalaisille muovi

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa